Foto: Nova.rs

Više od 500 novih reči stiglo je proteklih meseci organizatorima takmičenja "Najbolja nova srpska reč".

Izmisli, izmaštaj, stvori, doseti se… –  najbolje nove srpske reči. Držeći se te krilatice prošle godine pokrenuto je jedno neobično takmičenje – „Najbolja nova srpska reč„. I nakon velikog odjeka na koji je naišlo održava se drugu godinu zaredom. Otvoreno je polovinom maja, i polako ulazi u završnu fazu a, s obzirom na veliko interesovanje, i produženo.

Tokom protekla četiri meseca pristiglo je blizu 500 novih reči, saopštili su organizatori takmičenja „Najbolja nova srpska reč„. Kad se pogledaju do sada pristigli predlozi te nove reči odnose se na različite oblasti života.

Stigao je tako predlog da se „lajk“ zameni „sviđalicom“, ili da se bavljenje kućnim poslovima nazove „domaćičenje“. Umesto veštačke inteligencije mogla bi da se koristi reč „supamet“, a tuđica „overtinking“ – „premudrovanje“. Tiholjublje bismo koristili za situaciju kada nežno volimo nekoga ko je daleko, a „verotragna“ bi označavala žensku osobu koja traži sebe, smisao ili životni put kroz veru u sebe ili neku silu, pokretačku snagu…

Foto: Promo

Babinstvo bi, primera radi, bilo doba u životu žene kada joj se rodi unuče.

Organizatore, kako napominju, naročito raduju predlozi poput reči „kačiluk“ (umesto čiviluk), „najmnogopunije“ (beskonačno, bezgranično) ili „hladilica“ (lepeza), koje su osmislila deca.

Pobednike i ove godine očekuju vredne novčane nagrade, u iznosu od 200, 400 i 600 evra. Krajnji rok za slanje predloga za ovo takmičenje je 30. septembar i to na mail [email protected]. Od 1. do 15. oktobra žiri će odlučivati o pobednicima takmičenja, a nakon toga biće omogućeno i javno glasanje na sajtu Male biblioteke.

Kad se okonča ovogodišnje, drugo po redu takmičenje, imaćemo gotovo hiljadu predloženih novosmišljenih reči. Podsetimo, 2023. reč godine bila je „duhoklonuće“. Sinonim za tuđicu – depresiju osmislila je Dragana Albijanić iz Subotice, kao kovanicu dve srpske reči – duh i klonuće. A posle nje, najbolja nova srpska reč jeste bila ona koja označava prohujali trenutak – „prohujak“. Autorka reči je Maša Antonijević iz Jagodine osmislila je zamenu za anglicizam „flešbek“, dok je trećeplasirani Miloš Mićović iz Beograda poželeo da još jednu reč koju smo usvojili iz engleskog – „attachment“ zamenimo rečju – „prikačica“.

Bonus video: Bira se najbolja nova srpska reč

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare