Šejn Megovan Foto: Magnolia Pictures / Everett / Profimedia

Šejn će uvek biti svetlo, koje će me voditi i mera svih mojih snova i mera ljubavi, reči su Viktorije Meri Klark, supruge nekadašnjeg frontmena sastava Pogues, koji je preminuo danas u 65. godini.

Šejn Mekgovan dugo je bolovao. Od 2015. je, zbog čestih padova i slabih kolena, koristio invalidska kolica, prošlog decembra hospitalizovan je zbog virusnog encefalitisa, a i ove godine je nekoliko meseci proveo na intenzivnoj nezi.

Šejn Megovan Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Šejn Mekgovan rođen je 25. decembra 1957. u blizini Tanbridž Velsa. Roditelji su bili irski imigranti, koji su se selili po jugoistoku Engleske, a skrasili u Kentu. Govorio je kako je poticao iz muzikalne porodice, a prvi nastup, kako se jednom sećao, imao je s tri godine.

– Stavili su me na kuhinjski sto da pevam i moj nastup prošao je veoma dobro. Posle toga sam počeo redovno da imam javne nastupe – pričao je jednom za „Gardijan“.

No, pored muzike, krasio ga je i literarni dar, pa je tako dobio stipendiju za Školu Vestminster. Međutim, izbačen je zbog posedovanja droge u drugoj godini školovanja. Kao tinejdžer razmišljao je čak da se zamonaši, ali onda je čuo pank.

– Bio sam srećan. Tako srećan zbog panka. Vi to nazivate haosom, ali ne smatram to haosom, već prirodnim životom – sećao se.

Decenijama je imao problema s zavisnošću od alkohola i narkotika. Počeo je da pije kao dete kada mu je porodica dala pivo „Ginis“ kako bi što pre zaspao. I, osim po muzici, bio je poznat po zloupotrebi droga. Davne  1990. izjavio je:

– Samozlostavljanje, ili kako god to želite da nazovete, takođe je neverovatno kreativno.

Šejn Megovan Foto: Infinitum Nihil – Nitrate Film – Album / Album / Profimedia

Za njega se prvi put čulo u javnosti 1976. godine kad je fotografiju na kojoj je on s krvavim uhom na svirci u Londonu objavio NME podd naslovom – „Kanibalizam na svirci Kleša“. Već tada se o njemu pričalo kao o Šejnu O’Huliganu. Tad je osnovao i svoj pank bend Nipple Erectors, kasnije ga preimenovavši u Nips, i snimio demo za kuču Polidor, koji je producirao Pol Veler.

Potom je s Džonom Haslerom, koji je svirao u bendu Mednes, napravio Pogue Mahone, što bi u prevodu značilo – Poljubi me u dupe. Ali, da bi izbeglio cenzuru BBC-ja promenili su ime u Pogues.

– Ne morate da budete deo omladinske subkulture da biste se povezali s tim. Nema ovde tinejdžerske anksioznosti ili bilo čega tako jebeno glupog. Sve je zasnovano na jakim melodijama, a to je za mene pesma – objašnjavao je za NME.

Bend je dobio izvrsne kritike za debi album „Red Roses for Me“ iz 1984, a hvalospevi su usledili i za narednon izdanje „Rum Sodomi & the Lash“, u produkciji Elvisa Kostela, i „If I Should Fall From Grace With God“ iz 1988. godine.

Ali, s albumom „Hell’s Ditch“, koji je objavljen 1990. godine, raskrstio je s bendom. Samo dve godine ranije, dok je bio na turneji s Bobom Dilanom srušio se, nakon čega mu je dijagnostikovan hepatitis. Poručeno mu je da ako ne prestane da pije – umreće. Ali, nastavio je po starom, nije se pojavio na turneji po Japanu, i izbačen je iz benda.

Osnovao je potom bend Šejn Mekgovan i pape, s kojim je snimio dva studijska albuma. Ali, s Poguesima se ponovo udružuje 2001. godine.

Samo godinu dana ranije Šinejd O’Konor je prijavila Mekgovana policiji zbog posedovanja heroina, nadajući se da će ga odvratiti od upotrebe narkotika. Iako je bio besan na koleginicu, kasnije je izrazio zahvalnost Šinejd što mu je pomogla da se oslobodi droge.

Često je pisao o irskoj kulturi, nacionalizmu i iskustvima irske dijaspore… Unosio je elemente irske narodne muzike na rok scenu, što je ovako objašnavao:

– Postalo je očigledno da je sve što je moglo da se uradi sa standardnim rok formatom urađeno, obično prilično loše. Samo smo hteli da pravimo muziku koja ima korene, i više istinskog besa i emocija, i da je naturimo pop publici. A i bio sam posramljen što nisam imao hrabrosti da se pridružim pokretu IRA, a bend Pogues je bio moj način da to prevaziđem.

Ovenčan je brojnim nagrada, između ostalog i Ajvor Novelo, a najveći hit benda i danas je numera iz 1987, duet s Kirsti Mekol – „Fairytale of New York“. Ova pesma i danas je božićni klasik.

U jednom od svojih poslednjih intervjua za „Gardijan“, Šejn Mekgovan je poručio da ne priželjkuje smrt:

– Naravno da volim život i da želim da živim, kakva me god reputacija pratila!

Bonus video: Muzika nade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar