Umro Miroslav Toholj

Kultura 23. jul. 202114:48 > 14:51
Podeli:
Miroslav Toholj Foto:presscentar.uns.org.rs

Književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenosi Srna.

Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u LJubinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture. Kraće vreme radio je kao saradnik u IP „Svjetlost“.

Od 1992. do 1997. živio je na Palama. Tokom građanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske, a po okončanju rata generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske. Na prvim poslijeratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nosilac je Ordena NJegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike.

U 22. godini, još kao student, objavio je roman napisan neobičnim jezikom i stilom, koji ga je svrstao u red najzanimljivijih mlađih jugoslovenskih pisaca i donio mu godišnju nagradu izdavača. Dvije godine kasnije, isti sarajevski izdavač objavio mu je knjigu novela povodom koje je književna kritika predstavila Toholja kao najizrazitijeg postmodernog autora u BiH. I ova knjiga nagrađena je godišnjom nagradom „Svjetlosti“ za najbolju knjigu i godišnjom nagradom Književne omladine BiH.
Godine 1986. beogradski izdavač „Filip Višnjić“, u poznatoj biblioteci „Albatros“, objavio je Toholjev roman „Gospodar srca“, za koji je dobio nagradu Udruženja književnika BiH za najbolje književno djelo i nagradu Zajednice kulture grada Sarajeva.

Naredni Toholjev roman „Stid“ štampan je takođe u Beogradu, a žiri ga je uvrstio u najuži izbor za NIN-ovu nagradu. U završnom glasanju bio je drugoplasirani, a pojedini dijelovi romana prevedeni su i štampani na stranim jezicima.

Toholjeva dvotomna „Crna knjiga – patnje Srba u BiH 1992–1995.“ nagrađena je specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat na Salonu knjiga u Novom Sadu 2001. godine.

Roman „Kuća Pavlovića“ nagrađen je 2002. nagradom „Branko Ćopić“, koju dodjeljuje Ćopićeva zadužbina pri SANU. Knjiga pripovjedaka „Mala Azija i priče o bolu“ nagrađena je 2003. nagradom Zadužbine „Ivo Andrić“, a „Venčanje u vozu“ nagradom „Borisav Stanković“ za najbolju knjigu proze objavljenu 2007. na srpskom jeziku. Roman „Zvona za Trojicu“ nagrađen je nagradama „Svetozar Ćorović“ i godišnjom nagradom revije „Zbilja“ 2012. godine.

O književnom delu ovog pisca objavljeno je više od stotinu studija, prikaza i osvrta, u kojima se iz različitih aspekata ukazuje na njegove stilske, jezičke, tematske i strukturalne osobenosti.

Krajem decembra 2015. Toholju je dodeljeno nacionalno priznanje „Vukova nagrada“ za „dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima“.

Komentari

Vaš komentar