Sonja Radaković Foto:Promo/Oktobarski salon

Dobitnica nagrade 58. Oktobarskog salona-Beogradskog bijenala je umetnica Sonja Radaković, a priznanje Kulturnog centra Beograda, organizatora salona ide u ruke Vuku Ćosiću, odlučio je stručni žiri ove manifestacije, koja se završava u nedelju.

Stručni žiri koga su činili Žerom Sans (umetnički direktor, likovni kritičar i kustos), Tevž Logar (nezavisni kustos) i Mišela Blanuša (kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu) odlučio je da dobitnica Nagrade 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala bude mlada srpska umetnica Sonja Radaković za performans „Zauzeto“

Koristeći telo kao umetnički alat i umetnički medij u svojoj istraživačkoj i multimedijalnoj praksi, ova umetnica secira krizu savremenog društva u kojem živimo, društveni moral, nametnute norme i društvenu osudu, kao i sveprisutnost tehnologije nadzora i kontradiktorne mehanizme kontrole“, ocenio je u svom obrazloženju stručni žiri, dodajući:

„U svom performansu bavi se temom anksioznosti uzrokovane životnom nesigurnošću i preispitivanjem sopstvenog identiteta – kao žene i umetnice, koristeći mehanizme zavođenja, narcizma i voajerizma kako bi postigla želju za samoopredeljenjem“, 

Sonja Radaković Foto:Promo/Oktobarski salon

Sonja Radaković, rođena 1989, vizuelna je umetnica koja aktivno izlaže od 2007. Učestvovala je na nekoliko samostalnih, i velikom broju grupnih izložbi i projekata u Srbiji i inostranstvu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Doktorantkinja je na Odseku za likovnu umetnost, gde radi kao asistentkinja profesora na predmetima Slikarstvo i Zidno slikarstvo. Dobitnica je više stipendija iz Fonda za mlade talente Republike Srbije i nagrada za slikarstvo. 

Na Oktobarskom salonu se od 2007. godine dodeljuje i Nagrada Kulturnog centra Beograda, organizatora ove manifestacije, u vidu samostalne izložbe nagrađenih umetnika u galerijama ove institucije. Nagrada Kulturnog centra Beograda na 58. Oktobarskom salonu dodeljuje se umetniku Vuku Ćosiću (Slovenija) za video-rad „Otpakivanje Dišanove kutije“, a podrazumeva održavanje samostalne izložbe u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda tokom 2022/2023. godine, odlučio je žiri u sastavu: Svetlana Petrović, kustoskinja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, Zorana Đaković-Minniti, programska urednica u Kulturnom centru Beograda i Tijana Savatić, saradnica Kulturnog centra Beograda na projektu „Vizuelna umetnost i mladi“

Vuk Ćosić Foto:Promo/Oktobarski salon

Ćosićev rad se izdvojio kvalitetom da na odmeren i promišljen način stavlja u odnos prvobitno lokalne i međunarodne kontekste, a potom i aktuelni trenutak sa istorijom (avangardne) umetnosti, navodi se u obrazloženju žirija i dodaje:

„Njegova vrednost proizilazi iz činjenice da se prvenstveno obraća posetiocu izložbe koji je formiran i odrastao u Beogradu, a ne hipotetičkoj individui koja se često pretpostavlja u svetu umetnosti. Ovaj rad odlikuje kontekstualna specifičnost, koja lokalnu sredinu, posredstvom ličnih impresija autora, postavlja u širu, globalnu perspektivu.

Vuk Ćosić, rođen i odrastao u Beogradu, odavno živi u Ljubljani i bio je predstavnik Slovenije na Bijenalu u Veneciji 2001. Međunarodno je poznat kao medijski aktivista, teoretičar i istoričar rane umetnosti na internetu, i jedan je od osnivača Ljudmile – digitalne medijske laboratorije u Ljubljani, koja je značajna po tome što je služila kao resurs za nekoliko generacija umetnika koji su preispitivali digitalne medije i stvarali inovativna hardverska i softverska rešenja. Izlagao je u okviru grupnih izložbi u Londonu, Parizu, Tokiju, Beču, Tel Avivu, Mineapolisu…

Video rad Ćosića Foto:Promo/Oktobarski salon

Poslednjeg dana 58. Oktobarskog salona, na kome je od 25. juna u više izlagačkih prostora predstavljeno 64 dela umetnika iz zemlje i inostranstva, u izboru Ilarije Marote i Andree Bačina, u nedelju od 13 časova biće priređeno svečano saopštenje dobitnika nagrada, nakon čega će biti poslednje vođenje kroz izložbu „Sanjari“, uz izvođenje performansa „Zauzeto“ laureatkinje Sonje Radaković u Muzeju grada Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar