Veronica Ryan Foto:Danny Lawson / PA Images / Profimedia

"Tarnerova nagrada", najveće priznanje u Velikoj Britaniji za savremenu umetnost, pripalo je vajarki Veroniki Rajan (66).

Umetnica poreklom iz Monserata, koja je prošle godine dobila Orden Britanskog carstva, najstarija je laureatkinja ovog priznanja, piše „Gardijan“.

Rajan stvara skulpture i instalacije koristeći kontejnere, pregrade i kombinacije prirodnih i fabrikovanih formi za referencu na teme kao što su fragmentacija, otuđenje i gubitak. Žiri je dodelio nagradu za „lični i poetski način na koji proširuje jezik skulpture“. Takođe su pohvalili primetan pomak u njenom korišćenju prostora, boja i razmera „kako u galerijskim tako i u javnim prostorima.“

Rad za koji je Rajan nominovana uključuje izložbu „Alog a Spectrum“, kao i njen spomenik generaciji karipskih imigranata koji su naselili Veliku Britaniju, koji je postavljen u Hakniju u Londonu prošle godine.

Veronica Ryan Foto:Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Primajući nagradu, Rajan se zahvalila svojoj porodici:

– Nosim tatin šešir, bio bi zadovoljan. Hvala mama i tata. Hvala celoj mojoj porodici. Hvala i mojoj braći i sestrama koji nisu preživeli. Bili su fantastični ljudi. I mislim da nas upravo sada gledaju. I oni su ponosni. I želim da se zahvalim svima. Imam nekoliko ljudi koji su u mojoj karijeri pazili na mene, kada nisam bila vidljiva, kada sam skupljala smeće. Skupljala sam smeće nekoliko godina. Ali, zapravo, neki predmeti iz smeća su neki od mojih najvažnijih radova – rekla je umetnica.

Aleks Farkuharson, direktor „Tate Britain“ i kopredsedavajući žirija, rekao je da je Rajan „vajarka koja uzima jezik skulpture i širi ga u novim pravcima“.

– Ona ima dugu karijeru koja seže do 80-ih i zanimljivo je videti tu evoluciju, ali i ovaj procvat sada. To je posao sporog sagorevanja. Ono što postaje evidentno je neuhvatljiva tema preživljavanja, brige i traume. Vrednovanje stvari, pamćenje stvari. Radi se o prirodi i proživljenom iskustvu – rekao je on.

Veronica Ryan Foto:Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Osnovano 1984. i nazvano po radikalnom britanskom slikaru JMV Tarneru, priznanje ima za cilj da promoviše javnu debatu o novim dešavanjima u savremenoj britanskoj umetnosti. Ove godine se ceremonija prvi put vratila u Liverpul od 2007. godine.

Veronika Rajan je kao pobednica dobila novčanu nagradu od oko 30.000 evra, dok će ostali umetnici koji su ušli u uži izbor – Helen Filipson, Ingrid Polard i Sin Vai Kin – poneti kući po 12.000. Žiri su ove godine činili Aleks Farkuharson i Helen Leg iz Tejt Britain i Tejt Liverpul glaerija, kao i Ajrin Aristizabal (Baltički centar za savremenu umetnost), Kristin Ejen (profesorka savremene umetnost „Džon Murs“ univerziteta u Liverpulu), Robert Leki (direktor „Spike Island“ u Bristolu) i Entoni Spira (direktor MK galerije).

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar