Izložba "Ka novoj obali, grafike" Gordane Petrović Foto: Promo

Izložba grafika „Ka novoj obali” Gordane Petrović biće otvorena u sredu, 17. aprila u 19 časova, u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

Grafički listovi iz serije “Ka novoj obali” Gordane Petrović nastali su kao umetnički odraz večite čovekove potrebe da pomera granice svojih vidika, upoznaje nove prostore, traži simbolične “druge obale”. Radovi su izvedeni u tehnici suve igle na bakarnim pločama, i u kombinovanoj tehnici suve igle i linoreza.

Izložba „Ka novoj obali, grafike“ Gordane Petrović Foto: Promo

Umetnica prevashodno pronalazi inspiraciju prilikom dugih šetnji po zemunskom keju, u Dunavu, na površini vode, na obali, u vegetaciji, drveni čamaci (tzv. Šiklje)… Kao čest motiv na njenim grafikama javljaju se i jedra. U svojim radovima apstrahuje viđeno na stilizovane forme, ponekad geometrizovane, ali uvek u dinamičnim kompozicijama. Ujedno se na slikama otkriva senzibilitet umetnice snažnog plastičkog izraza, koja je prisutna na likovnoj sceni skoro četrdeset godina.

Gordana Petrović (1959.), diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku Grafika. Redovna profesorka je na FPU, na predmetu Grafika. Kontinuirano izlaže svoje radove u zemlji i inostranstvu od 1986. godine. Imala je trinaest samostalnih i više od tri stotine kolektivnih izložbi. Dobitnca je značajnih nagrada za grafiku poput: Mali pečat i Veliki pečat koje dodeljuje Grafički kolektiv u Beogradu; Prva nagrada grada Mazameta, Tuluz, Francuska,; Par chemin d’Honneur de Chamalieres, Francuska; Nagrada Torienare akademije, Kochi, Japan; Zlatna igla ULUS-a čiji je član od 1985. godine.

Izložba „Ka novoj obali, grafike“ Gordane Petrović Foto: Promo

Kustoskinja je Branka Milutinović, a izložba je otvorena do 28. aprila 2024. godine.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar