Foto: Promo/Adligat

U prepunoj Svečanoj sali Udruženja Adligat sinoć je dodeljena novoustanovljena književna nagrada “Luna Virino” (esperanto – žena) a prva dobitnica je američko-srpska književnica Tea Obreht.

Nagradu dodeljuje Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat i Modna kuća Luna na inicijativu Udruženja književnika Srbije. Dodelom priznanja zatvoren je jubilarni 60. Međunarodni beogradski susreti književnika na kojima je učestvovalo dvadeset književnika iz 18 zemalja.

Foto: Promo/Adligat

Tea Obreht (1985) je američko-srpska književnica iz Beograda. Njen roman “Tigrova žena” bio je na listama bestselera u SAD i Velikoj Britaniji, i nagrađen je prestižnom Orindž nagradom za književnost. Njujork Tajms je njeno delo uvrstio među dvadeset najboljih knjiga 2011. godine, dok je Teu svrstao među pet najboljih pisaca mlađih od trideset i pet godina. Njena kratka priča „Smeh“ zapažena je u antologiji “Najbolje američke kratke priče 2010”. Objavljivala je priče i u Njujorkeru i Gardijanu. Esej o lovu na vampire objavio je Harper.

– Zahvaljujem se porodici Lazić i Udruženju Adligat, ovom neverovatnom hramu pisane reči. Puno sam razmišljala o sudbini knjige. Da li je prošlo vreme štampanja knjige? Uvek se čini da nešto novo preti budućnosti knjige i književnosti, a naročito onoj koja dolazi van Amerike. Reporter Atlantik magazina je utvrdio da su kompanije koristile 183.000 knjiga da bi se trenirala veštačka inteligencija kako da piše. Dakle, sada se takmičimo sa robotima za pravo da stvaramo umetnost, da ta umetnost bude naša. Pa ipak, stojim ispred svih ovih knjiga i umetničkih dela, delovima istorije, svedocima pričanja u raznim formama. To me podseća na to koliko je pisana reč preživela opstajući do sada. Dogodile su se velike promene u jezicima i razmišljanju, promene u kulturi i civilizaciji… Pisci i njihove reči uvek su bili pod nekom vrstom opsade. A ipak smo ovde i naše knjige su sa nama. Zahvaljujući jedni drugima, čitaocima, i onima koji sakupljaju knjige i štite pisanu reč na razne načine. Naša prošlost ključ je naše budućnosti. Ne mogu da zamislim mesto sa više nade nego biblioteku i muzej Adligat, na kojem bih primila ovakvu čast – rekla je, između ostalog, Tea Obreht povodom primanja nagrade Luna Virino.

Tea Obreht Foto: Promo/Adligat

U sastavu žirija bili su Aleksandra Mihajlović (predsednica) Miloš Janković, Viktor Lazić i Gordana Vlajić.

– Кnjiževna karijera mlade koleginice tako je silovito krenula, njena prisutnost i čitanost na svetskom tržištu je neverovatna. Žiri je sa pravom odlučio da Tei Obreht pripadne nagrada, koja će se dodeljivati ženama piscima iz sveta. Uspostavićemo visoke kriterijume i nadamo se da će svaki sledeći put taj kriterijum biti sve teže domašiv – rekao je Miloš Janković, predsednik Udruženja književnika Srbije, i član žirija.

Foto: Promo/Adligat

Bonus video: Poslednji Sajam knjiga pod kupolom Hale 1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar