Foto: Promo

U galeriji knjižare Geca Kon u saradnji Službenog glasnika i Fakulteta likovnih umetnosti, svečano je otvorena izložba grafika studenata ovog fakulteta.

Izložba je nastala iz želje Službenog glasnika da podrži stvaralaštvo mladih umetnika u oblasti grafike i da njihov rad učini vidljivijim, a ova saradnja je logična kada se uzme u obzir da knjiga i grafika imaju zajedničku istoriju – od najranijih štampanih blok-knjiga, inkunabula, do savremenih formi ‒ a kao poseban žanr ističe se i umetnikova knjiga (artist’s book) – umetničko delo u formi knjige.

– Ovaj susret između Službenog glasnika i Fakulteta likovnih umetnosti uopšte nije slučajan, niti neka vrsta plezira sa naše strane. Kultura je vid komunikacije, a u sklopu takve komunikacije ovakve izložbe treba da postoje, naročito kada se naše aktivnosti nadopunjuju po svojoj prirodi, a na ovom mestu su se oduvek okupljali i pisci i slikari, kao i drugi umetnici – izjavio je urednik u Glasnikovom sektoru za izdavaštvo Petar Arbutina.

Foto: Promo

Ovom izložbom, Fakultet likovnih umetnosti nastoji da pripremi studente za ovaj tip promocije i produkcije njihovog rada u budućnosti, a u Službenom glasniku je pronašao saveznika u promociji nauke, kulture i manje komercijalnih vidova umetničkog izražavanja. Likovni zapisi studenata svedoče o karakteru savremenog jezika i temama mladih generacija.

– Ova izložba je oličenje saradnje dve institucije koje se bave izdavaštvom svaka u svom segmentu, a kada pogledate radove koji su večeras ovde izloženi shvatićete koliko je program našeg fakulteta blizak savremenoj umetnosti, i da na naše studente gledamo kao umetnike još na prvoj godini fakulteta – izjavio je dekan Fakulteta likovnih umetnosti Radoš Antonijević.

Foto: Promo

Adam Pantić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti je istakao da je u svetu umetnosti uvek potreban jak privredni subjekat koji će podržati javnu promociju radova, naročito kada se radi o izdavaču od nacionalnog značaja, kao što je Službeni glasnik.

Izložba grafika studenata, biće otvorena za javnost na neodređeno, a izložbena dela će biti dostupna za sve posetioce knjižare Geca Kon, koji žele da pronađu odgovarajući motiv za ukrašavanje svog enterijera.

Osim svoje izlagačke dimenzije i promotivne funkcije, izložba ima i prodajni karakter, čime se ostvaruje demokratična tekovina grafičkog medija – da svako može da priušti umetničko delo. Ograničena izdanja umetničke grafike (limitiran tiraž garantovan autorskom signaturom) istovremeno obezbeđuju visoku umetničku vrednost grafičkog lista i dostupnost umetničkog dela. Sa željom da svačiji dom oplemeni umetnički rad, ideja koja je pokrenula ovaj projekat jeste da se ponovo uspostavi pozitivna praksa kulturnog identiteta beogradske škole grafike.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar