Dragan Velikić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Internacionalni džez festival Nišvil, 29. po redu, počeo je jednim od njegovih značajnih programa, Teatarskim festivalom pod sloganom "Uprkos tuzi", a čast da otvori ovu manifestaciju imao je književnik i dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade Dragan Velikić.

– Festivali su fešte, slavlja, veselje. Svaki festival, pa tako i ovaj naš, Nišvil. Radost u ime života. Kako onda to proslavljanje života povezati sa tugom? Paradoks postoji samo na prvi pogled. Ne toliko zbog toga što je i tuga sastavni deo svakoga života, već zato jer je pozorište, istinito i živo pozorište, večiti propitivač svih aspekata tog teškog, a toliko nam dragog života, koji ne staje i ne prestaje da nas mami ni u tragičnim okolnostima – kazao je na početku Velikić podsetivši na tragediju koja nas je sve zadesila u maju:

– Tragedija nad kojom ostajemo nemi, prepuni pitanja bez odgovora. I nismo ni prvi ni poslednji u tom jadu. Više od dve i po hiljade godina pozorište pokušava da otključa tu tajnu, da prodre u suštinu ljudske tragedije i tuge, da joj uzme meru, nađe objašnjenje, da vidi možemo li nešto iz doživljenog da naučimo, da promenimo.

Foot:promo

Kako je Velikić istakao, te odgovore nastavljamo zajedno da tražimo ovoga avgusta u Nišu, “sa nadom da izađemo bolji i jači, uprkos tuzi.”

– A tu nadu najbolje reflektuje naziv jednog od programa pred nama – Pokreni se, kreni i primeni. A znamo dobro da je smisao u: PROMENI! Proglašavam Sedmi Internacionalani Nisville Jazz Teatarski Festival 2023 otvorenim!

Teatarski festival traje od 4. do 13. avgusta, a u takmičarskom programu učestvovaće osam predstava – iz Poljske, Severne Makedonije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Srbije.

– Nišvil teatarski festival neguje i afirmiše sve forme i izraze Pozorišne umetnosti čiju snažnu vezu možete naći sa muzikom. Ideja se rodila i izrasla u Nišu na džez festivalu, kao njegov najprirodniji sled događaja- Teatar koji džezira i uvek dopire do nas. Savremeni izraz Teatra u 21. veku koristi sve tehnike do kojih se vremenom došlo – istakli su organizatori.

Međunarodni stručni žiri sastavljen od pozorišnih kritičara i novinara dodeliće dve nagrade- za najbolje korišćenu muziku u predstavi i za najbolju predstavu u celini. U pratećem programu festivala biće prikazane još dve predstave, a u programu za decu i mlade još četiri. Predstave će se igrati u Amfiteatru na Nišavskom keju i u Beogradskoj kapiji u Tvrđavi, a za njih nisu potrebne ulaznice. U slučaju kiše, preseliće se u Narodno pozorište.

Večeras je na repertoaru komad “Pastet” nezavisnih umetnika iz Sofije (Bugarska), a onda i „Antigonine duše“ trupe „Plavo pozorište“ iz Beograda, čiji je projekat zasnovan na tekstovima starogrčkog autora Sofokla, naučnika Alberta Ajnštajna, ruskog klasika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, britanske spisateljice Virdžinije Vulf i predsednika Sovjetskog saveza Vladimira Iljiča Lenjina. Narednog dana biće odigrana dobro poznata nova verzija drame „Elektra“ Danila Kiša, u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković, u produkciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara. Sledeće veče 7. avgusta gostovaće kompanija „Cirkorama“ iz Zagreba sa performansom „Zodijak – krug malih životinja“, a narednu noć (07.08.) stiže predstava “Stubovi društva” prema drami norveškog pisca Henrika Ibzena, produkcije “Notara teatra” iz Bukurešta (Rumunija). Za kraj kraj Glavnog programa, 8. avgusta će se igrati mađarski projekat “Don’t Fuss” plesačke kompanije “Gobi” iz Budimpešte.

Ovogodišnji Nišvil, koji se održava pod sloganom “Čekajući nacionalni status”, trajaće od 4. do 13. avgusta, a glavni muzički program počinje od 10. avgusta.

Bonus video: Nišvil džez festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar