Adriano Pedrosa Foto:Daniel Cabrel

Novi umetnički direktor i kustos najznačajnije smotre savremene umetnosti, Venecijanskog bijenala jeste Brazilac Adrijano Pedrosa, saopštili su organizatori čuvene italijanske manifestacije.

Adrijano Pedrosa biće prvi čovek s južne hemisfere i iz Latinske Amerike koji će biti umetnički direktor Venecijanskog bijenala. I ova prekretnica desiće se za dve godine, 2024. kada će biti održana 60. Međunarodna izložba savremene umetnosti u Veneciji.

Organizatori Venecijanskog bijenala odlučili su da za kustosa izložbe postave čoveka koji je trenutno umetnički direktor Muzeja umetnosti Sao Paolo (Museu de Arte de São Paulo), a utanačili su i tačan datum narednog Bijenala. Novo, 60. Bijenale biće održano od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine.

Pedrosa je cenjeni kustos i umetnički direktor, znan po stručnosti i originalnosti. A sada, više nego ikad, Bijenale bi trebalo da pokrene savremenu umetnost da oblikuje dijalog, sve protivrečnosti, sličnosti, a ne da oslikava katalog postojećeg – saopštili su čelnici Venecijanskog bijenala.

Tokom protekle dve decenije Pedrosa je postao ključna figura brazilske savremene umetničke scene, dajući joj oblik i neumorno je predstavljajući svetu. Mnogi ga nazivaju i pravim revolucionarom, bar kada je savremena umetnost u pitanju.

Osim što je na bitnoj poziciji u značajnom muzeju Sao Paola bio je kustos solo izložbi posvećenih umetnicima kao što su Tarsila do Amaral, Beatriz Milhazes, Vanda Pimentel… Pre dvadesetak godina umetnički je vodio Pampulja muzej umetnostu, u jednom od najvećih brazilskih gradova Belo Horizonte. Pedrosa je značajno iskustvo stekao i radeći na velikim umetničkim festivalima, kao što su Bijenale u Istanbulu, Trijenale u San Huanu, Šangajsko bijenale…

Pre nekoliko dana ovenčan je nagradom „Audrey Irmas Award“ za izuzetan kustoski rad.

Duboko sam počastvovan ovim prestižnim postavljenjem. Bijenale je sasvim sigurno najvažnija platforma za savremenu umetnost u svetu. Veliki je izazov i odgovornost krenuti u ovaj projekat. Radujem se dovođenju umetnika u Veneciju i realizovanju njihovih projekata – izjavio je Adrijano Pedrosa.

Venecija bijenale Foto:EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Podsetimo, Venecijansko bijenale, 59. po redu okončano je krajem novembra. Od aprila do kraja prošlog meseca na Bijenalu se predstavljalo 80 i više od 200 umetnika. Bijenale se, posle pandemijom iznuđene pauze, održavalo pod sloganom „Mleko od snova“, koji je dosadašnja umetnička direktorka Ćećilija Alemani pozajmila od nadrealističke meksičke slikarke i književnice Leonore Karington.

Nikolićevo predstavljanje na Bijenalu Foto: Vladimir Nikolić

Srbiju je na nedavno završenom Bijenalu predstavljala izložba Vladimira Nikolića „Hod sa vodom“, čija je kustoskinja bila Biljana Ćirić, koja je bila izvrsno ocenjena i odlično posećena.

I tokom proteklih sedam meseci više od 1.500 dela dvestotinak umetnika videlo je više od 800.000 ljudi. Ta brojka ujedno je rekordna s obzirom da je 59. Venecijansko bijenale zabeležilo porast posete za čak 35 odsto u odnosu na 2019. godinu, prenosi „Artnet njuz„. Još impresivnije u rušenju ovog rekorda jeste to što je čak 59 odsto posetilaca Bijenala došlo iz inostranstva, a 41 procenat publike iz Italije.

Vladimir Nikolić i Biljana Ćirić ispred Pavoljona Srbije u Veneciji Foto: Laura Santini

Naredne, 2023. godine u Veneciji će biti održano Bijenale arhitekture. Prošlog meseca naše Ministarstvo kulture i Muzej primenjene umetnosti raspisali su konkurs za izbor idejnog rešenja projekta, koji će predstavljati Srbiju na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koja će biti održana od 20. maja do 26. novembra 2023. Tema Bijenala arhitekture jeste „Laboratorija budućnosti“ u izboru umetničke direktorke Lesli Loko, a Muzej primenjene umetnosti već je objavio rezultate prvog stepena ovog konkursa.

Bonus video: Venecija, Hod sa vodom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar