Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Premijera predstave "1984" prema čuvenom istoimenom romanu Džordža Orvela, u režiji špansko-nemačke rediteljke Alie Luke, održana je sinoć na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Pavle Pekić, Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Amar Ćorović, Ljubomir Bulajić, Milorad Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Nada Macanković, Paulina Manov i Stefan Radonjić.

Roman „1984“ Džordža Orvela iz davne 1949. godine predstavlja jedno distopijsko društvo dalje budućnosti. U tom mračnom totalitarnom režimu, i baš u godini 1984. ne postoje više države ni narodi. Svet je podeljen na tri velesile i superdržave – Okeaniju, Istaziju i Evroaziju. Junak Vinston, protagonista u godini 1984. živi jednolično, kao službenik iz Londona i uviđa ubrzo da nešto nije u redu, te mu se čini da je izgleda poslednji razuman čovek na svetu. Ili možda ih ima još? Da li su svima ostalima isprani mozgovi?

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Inostrana rediteljka Alia Luke je postavila svoju dramatizaciju antologijskog romana u stilu filmskog jezika, trudeći se da scene budu dinamične za publiku, premda je sam početak bio znatno usporenijeg tempa. Likovi oživljeni iz romana žive u strogo kontrolisanim uslovima jednog surovog sistema u kome im se prati svaki korak, postupak, trag, uzdah.

Oni se svi redom ponašaju kao roboti, najmanje liče na ljudska bića, govori i pokreti su im automatizovani. Unutrašnji monolog i misli Vinstona kao odlomci iz romana glumac (Pavle Pekić) ne izgovara naglas, već se te reči ispisuju u digitalnom formatu na pravougaonom panelu – ekranu. Dok piše svoj dnevnik, takođe reči se ispisuju na ekranu.

„Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga“, zapisao je britanski književnik Džordž Orvel u svom romanu koji se žanrovski nalazi između naučne fantastike i futurizma.

Godina 1984, država Okeanija, gde vlada totalitarni sistem kojim upravlja Veliki brat. Odatle i naziv popularnog rijaliti šou programa koji će nastati i napraviti revoluciju u industriji televizije nekoliko decenija kasnije.

Ljubinka Klarić igra mušku ulogu surovog sadiste O Brajana, jer prema konceptu rediteljke, u tom sistemu moći, pol zaista nije važan. Klarićeva je prošle godine takođe u BDP-u odigrala muškog junaka Alsesta u Molijerovoj komediji „Mizantrop“. Na kraju predstave, neočekivano nema poklona glumaca, jer je tako zamislila rediteljka.

Međunarodnu autorsku ekipu čine još – scenograf Kristof Rufer, kostimograf Elen Hofman, video rad – Andrea Gabriel, glasove pozajmljuju – Pol Marej, Kejt Strong, Marija Stojanović, uz klavirsku pratnju Kristofa Vebera.

Bonus video: Alternativno pozorište u Kraljevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar