Izložba ,,Poligon" Nadežde Pavlović i Darka Kačamakovića F
Izložba ,,Poligon" Nadežde Pavlović i Darka Kačamakovića Foto: Promo/Gallery Reflektor

Samostalna izložba ,,Poligon" Nadežde Pavlović i Darka Kačamakovića biće otvorena subotu, 22. juna od 19časova, u selu Gorjani u prostoru Kulturnog de-centra Reflektor.

Nadežda uvodi prostor iz video-igre u realan prostor konstruišući instalaciju nalik onoj u video igri-galerija postaje poligon (simulacija) u kojoj je i publka deo igre. Sam rad u video-igri je poslužio kao skica koja postaje rad u fizičkoj stvarnosti. Ljudsko prisustvo u radu biva simuluacija realnosti, a ne sama realnost. Kretanjem i učešćem u radovima publika biva izvođač.

Telo umetnika u performansu potencira na drugom stanju svesti prisutnog tela i na ono što se dešava sada i ovde. Ono je „trauma“ onoga što se prikazuje u video radu “Cruising” koji pobuđuje potrebu za posmatranjem, požudom i dovodi publiku u kontekst voajera. Radovi su u službi izmeštanja posmatrača iz klasičnih standarda posmatranja umetničke izložbe. Performativni čin se doživljava kao istraživački proces koji se dovršava samim izvođenjem i učešćem publike u toj izvedbi.

Nadežda Pavlović, rođena 1996. godine u Užicu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju na odseku za slikarstvo, crtež, fotografiju i intermedijalnu umetnost 2021. godine. Dobila je nagradu za najboljeg diplomiranog studenta akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, na smeru Novi mediji.

Darko Kačamaković (1997) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, na odseku za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umetnost. Godine 2019. pohađa masterklas Marine Abramović. Master studije upisuje na fakultetu Likovnih umetnosti u umetnosti u Beogradu, odsek Novi mediji. Dobitnik nagrade za najboljeg studenta na katedri za slikarstvo, crtež, fotografiju i multimedijalnu umetnost.

Bonus video: Specifična izložba u Botaničkoj bašti „Jevremovac“: Uđite u svet „in vitro“ biljaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar