Tomislav Peternek Foto: Zoran Raš

Inicijativu Fotografske sekcije ULUPUDS-a da se doajen naše fotografije Tomislav Peternek sahrani u Aleji zaslužnih građana, kako nezvanično saznajemo, blokirali su članovi SNS-a, zbog čega će počivati na Novom bežanijskom groblju.

Tomislav Peternek preminuo je 24. marta u 91. godini. S obzirom da je preminuo u subotu, odnosno da je to bio vikend Fotografska sekcija ULUPUDS-a i porodica fotografa posle dva dana, tačnije u ponedeljak, 26. marta uputila je zvaničan zahtev Privremenom organu grada Beograda da se Tomislav Peternek sahrani u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. I onda je usledilo čekanje.

A do petka nikakav zvaničan odgovor na svoj zahtev nisu dobili. No, nezvanično su saznali, kako je za Nova.rs potvrdio naš ugledni fotograf Imre Sabo, inače član Fotografske sekcije ULUPUDS-a, da su ovaj zahtev u Privremenom organu grada Beograda blokirali članovi SNS-a. Tačnije predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić i Aleksandar Mirković, ali i Nikola Nikodijević iz SPS-a.

Porodica Tomislava Peterneka zato je bila prinuđena da se sama snađe oko sahrane. I, umesto u Aleji zaslužnih građana, Peternek će biti sahranjen na Novom bežanijskom groblju. Sahrana će biti obavljena 5. aprila u 10.30 sati na tom groblju.

Tomislav Peternek Foto: Zoran Lončarević

Tomislav Peternek, koji je rođen u Vinkovcima 22. maja 1933. godine, bio je jedan od naših najuglednijih fotografa. Peternek je fotografijom počeo da se bavi još 1954. godine. Novinskom najpre u „Svetlosti“, u Kragujevcu, gde je inače jedno vreme radio i u fabrici radio-aparata „Šumadija“. Kad je stigao u Beograd, nastavio je da se bavi novinskom fotografijom u „Borbi“, „Sport i svetu“, „Mladosti“, „Jugoslovenskoj reviji“, „Ekonomskoj politici“.

Fotografisao je posledice zemljotresa u Skoplju 1963. i pola veka kasnije ih predstavio na izložbi u Skoplju.

Tomislav Peternek Foto: Zoran Lončarević

Od 1970. bio je urednik fotografije u beogradskom nedeljniku NIN, gde je bio sve do penzionisanja 1993. godine. U tom periodu objavljuje oko 700 naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. I sam je govorio:

– Bio sam neko ko je fotografisao skoro sve strane državnike koji su bili na sahrani Josipa Broza Tita i neko ko ga je kao „slepi putnik” u „Plavom vozu” „ispratio” na poslednje putovanje od Ljubljane do Beograda. Ne znam koliko sam fotografija uradio u životu, ali znam da je za dobru fotografiju osim oštrog oka najvažniji tim. Ja sam ga imao u NIN-u!

Tomislav Peternek Foto: Zoran Lončarević

Uporedo s radom u foto-žurnalizmu, Peternek se bavio i primenjenom fotografijom, reklamnom, modnom… Od 1980. godine bavio se podvodnom fotografijom: snimao je u Jadranskom moru, Karipskom moru, Indijskom okeanu, Crvenom moru. Bio je učesnik mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije, član ULUPUDSA-a, i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije.

Tomislav Peternek Foto: Zoran Lončarević

Pri Jugoslovenskom institutu za novinarstvo pokrenuo je obrazovni smer za foto-reportere još 1985. godine. Kao mentor odseka edukobao je više od tri stotine mladih, od kojih su većina njih značajna imena u oblasti novinske fotografije.

U istoriju upisao se s fotografijama studentskog protesta 1968, saobraćajca Jovana Bulja, sudara ajkule i ronioca u vodama Maldiva, Kragujevčana kako kroz tarabu gledaju utakmicu…

Tomislav Peternek Foto: Zoran Lončarević

Kao penzioner, od 1993. godine delovao je kao slobodni umetnik. Radio je fotografije za razne listove širom sveta. Akreditovan dopisnik pri Ministarstvu informisanja Jugoslavije od velikih foto agencija – Rojters, Eastlight, Contrast, UNICEF, Corbis-Sygm.

Najvažnijim priznanjima u životu smatrao je Nagradu za životno delo i Nagradu grada Beograda. Poklonio je i kolekciju nemerljive vrednosti Istorijskom muzeju, pa deo i Muzeju savremene umetnosti. A eto kako mu se neki „zvaničnici“ grada Beograda odužuju…

Bonus video: Fotografija koja je promenila život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare