Umro Žika Bogdanović

Kultura 04. apr. 202119:41 > 05. apr. 2021 12:08
Podeli:
Žika Bogdanović Foto:knjizara.com

Živislav Žika Bogdanović, istaknuti teoretičar umetnosti, stripolog i nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke, preminuo je juče u Beogradu u 89. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs u Kinoteci.

Bogdanović, istoričar i teoretičar umetnosti, filolog, filmolog, stripolog, novinar, prevodilac, izdavač i književnik, rođen je u Beogradu 1932. godine.

Tokom višedecenijske karijere bavio se novinarstvom, kao reporter u agenciji Tanjug, bio je i filmski kritičar „Borbe“, za NIN je pisao televizijske kritike, da bi kasnije u ovom nedeljniku bio i urednik Kulturne rubrike.

Na Radio Beogradu bio je urednik i voditelj serijala „Svet džeza“, a takođe je bio i direktor Jugoslovenske kinoteke, kao i izdavačkog zavoda Jugoslavija.

Bogdanović je bio osnivač i glavni urednik zadužbine „Ateneum“, osnivač i urednik mnogih književnih edicija „Kentaur“, „Plava ptica“, „Zenit“, „Polaris“, a za svoj kritičarski rad još 1962. godine ovenčan je nagradom za filmsku kritiku „Beograd film“.

Žika Bogdanović bio je jedna od ključnih figura za ovdašnju strip scenu, s obzirom da je još 1974. godine pokrenuo jedan od najznačajnijih časopisa o teoriji i istoriji stripa „Pegaz“.

Autor je velikog broja stručnih knjiga, romana, pripovetki, zbirki poezije, putopisa, eseja, monografija i studija među kojima se izdvajaju one iz oblasti stripa: „Čudesni svet Đorđa Lobačeva“, „Aleks Rejmond ili poslednji put kada smo bili mladi“, „Umetnost i jezik stripa“, „Čardak ni na nebu ni na zemlji: nastanak i život beogradskog stripa 1934-1941“.

Bavio se i prevođenjem. Na naš jezik preveo je dela Dž. R. R. Tolkina, Isaka Asimova, Karla Gustava Junga, Stanislava Lema, Artura Klarka…

Za rad na polju strip teorije dobio je nagrade „Andrija Maurović“, „Maksim“ i povelju Vitez od duha i humora.

Komentari

Vaš komentar