Seiichi Morimura Foto: : Tanjug/Kyodo News via AP

Japanski pisac, poznat po delima koja su se svrstavala u žanr misterija, Seiči Morimura preminuo je u 90. godini.

Priznati pisac, najvoljeniji po trilogiji „The Devil’s Gluttony“ u kojoj je do tančina opisao medicinske eksperimente koje je radila japanska vojska tokom Drugog svetskog rata, preminuo je juče u bolnici u Tokiju od upale pluća.

Imao je 90. godina, podseća agencija AP.

Najznanije delo u piščevoj karijeri jeste trilogija „Akuma no Hoshoku“, odnosno na engleskom „The Devil’s Gluttony“. A knjiga je iznikla iz serija novinskih tekstova, koji su objavljivani 1981. godine. Knjiga je ubrzo postala bestseler i u zemlji izazvala pravu senzaciju, s obzirom da je u njoj Morimura do tančina opisivao zverstva koja je činila Jedinica 731 japanske vojske u Kini.

Ova tajna jedinica Japanske carske vojske, zadužena za razvoj i upotrebu biološkog oružja, sprovodila je smrtonosne eksperimente nad ljudima tokom Drugog kinesko-japanskog rata (1937-1945) i Drugog svetskog rata. Odgovorna je za neke od najozloglašenijih ratnih zločina koje su počinili Japanci.

Zanimljiv je bio životni put Morimure. Dok je radio po hotelima, u slobodno vreme je pisao. I Morimurini članci ubrzo su stigli do dnevnih novina i magazina. Daleke 1969. godine ovenčan je prestižnom nagradom „Edogawa Rampo“, a četiri godine kasnije postao je laureat priznanja „Mystery Writers of Japan Award“.

Rođen je 1933. godine u gradiću Saitama nedaleko od Tokija. Kao tinejdžer svedočio je strahovitom bombardovanju, kada su Amerikanci gađali Tokio tokom Drugog svetskog rata. Još tada je rešio da život posveti pacifizmu. Daleko docnije napisao je i knjigu u kojoj je pisao o svojoj posvećenosti odbrani japanskog Ustava koji se zasnivao na nuklearnom razoružanju. Kada je 2015. godine tadašnji premijer Japana Šinzo Abe pokušao da promeni taj ustav, pisac se pridružio protestima.

Roman iz 1976. godine „Ningen no Shomei“ („Proof of the Man“), misterija o tome kako je stradao jedan crni mladić, čime je razotkrio sve probleme s kojima se Japan suočavao u posleratnom periodu, poslužio je kao predložak za film.

Još jedan roman, objavljen godinu dana kasnije – „Yasei no Shomei“ („Proof of the Wild“), poslužio mu je da se bavi time kako je jedan genocid u zabačenom selu rasplamsao teorije zavere…

Bonus video: Najbogatiji pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar