Goran Petrović i Peca Popović Foto:Amir Hamzagic/ATAImages/Dragan Mujan/Nova.rs

Prvo sam čitao njegove knjige, pre nego sam ga upoznao, piše Petar Peca Popović povodom smrti Gorana Petrovića.

Novinar i publicista Petar Peca Popović, oprostio se na dirljiv način na svom Fejsbuk profilu od pisca Gorana Petrovića, koji je juče preminuo u Beogradu 63. godini.

„Prvo sam čitao njegove knjige. Pre nego sam ga upoznao čuo sam svedočenje jedne obične žene iz okoline Kraljeva: ‘Njegov prvi posao je bio u našoj seoskoj biblioteci. Došao je iz grada u kome je rođen, uveo energiju i red u pomalo zapuštenoj ispostavi, potpuno je obnovio, uneo nove sadržaje i navikao žitelje cele okoline da dolaze u biblioteku i čitaju. Posle nekoliko godina postalo je normalno da ratari u pauzi teških poljskih radova, odu u senku i izvade knjigu Dostojevskog koju im je preporučio mladi bibliotekar. Što je ranije bilo nezamislivo, dogodilo se. Ja sam svedok. Ta me slika iz zavičaja godinama prati po Beogradu“, piše Peca Popović u svom oproštaju u tekstu koji je naslovio „Otišao je moj prvi urednik“.

Kako kaže, upoznali su se na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 2004.

„Nikad nisam saznao odakle mu šest godina kasnije moj broj. Pozvao me na kafu u baštu hotela Moskva. Reče da je upravo postao urednik u Službenom glasniku i prva mu je ideja da pokrene biblioteku pod naslovom ‘Srbija i komentari’. Želi sedam knjiga o umetnosti, uz dve glave i četiri ruke. Jedan autor piše osnovni tekst, drugi dodaje svoje komentare. Tako je nastala knjiga ‘Biti rokenrol’ koju smo potpisali Mihajlo Pantić i ja. Doživela je tri izdanja. Urednik je bio srećan zbog toga. Zauvek sam dobio dva druga koje sam ranije samo znao zahvaljujući knjigama sa kućnih polica“, dodaje Popović i zaključuje:

„Tako i zbog njih po stare dane počeh da objavljujem knjige.

Goran Petrović (1961-2024). Prefinjen pisac, časni akademik, skroman čovek i prijatelj koji se ne može zaboraviti“.

Goran Petrović preminuo je juče posle kraće i teške bolesti u 63. godini. Rođen je u Kraljevu 1. jula 1961. godine. Njegovi romani i zbirke priča objavljeni su u više od 130 izdanja, od čega je 60 izdanja u prevodima na 15 jezika.

Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar