Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Predstavnici grada i Niškog kulturnog centra (NKC) mogu da odahnu jer do kraja godine više ne moraju da dodeljuju nagrade, pošto su za dva dana prilikom dodele dve književne nagrade preživeli nimalo prijatne situacije.

Najpre im je juče predsednica žirija za dodelu nagrade „Branko Miljković“ dr Jelena Mladenović „očitala bukvicu“ jer su tu nagradu dodelili sa skoro devet meseci zakašnjenja, a danas ih je član žirija koji je trebalo da pročita obrazloženje nagrade „Stevan Sremac“ Petar Arbutina istraumirao jer se nije u zakazano vreme pojavio u Gradskoj kući.

Svečana dodela nagrade krenula je sa zakašnjem, ali bez Arbutine, kako se ne bi ušlo u termin Gradske kuće zakazan za izbor najboljih niških sportista.

Najavljujući uručenje nagrade „Stevan Sremac“ Aleksandru Tanurdžiću za roman „Lakrimarijum“ Dalibor Popović je kazao da će obrazloženje nagrade biti pročitano kada se Arbutina bude „prikazao“.

Petar Arbutina Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Popović je podsetio da je žiri u čijem sastavu su bili još i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Dejan Milutinović i Krsta Popovski jednoglasno odlučio da, u konkurenciji 43 pristigle prozne knjige Tanurdžić dobije nagradu. On je takođe podsetio da grad Niš od 2004. godine dodeljuje nagradu „Stevan Sremac“ za prvo izdanje najbolje prozne knjige objavljene na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

Tanurdžićev roman „Lakrimarijum“, kako je navedeno u obrazloženju žirija izdatog 14. novembra, je duboka ljudska drama u čijem podtekstu se nalazi suštinsko pitanje nastavka vrste, ali i gubljenja identiteta u stereotipno postavljenim društvenim normama. Autor iz perspektive žene uspeva da obuhvati širok spektar tema i tabua o kojima se uglavnom ćuti ili se u paternalistički definisanom društvu podrazumevaju.

Aleksandar Tanurdžić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Zahvaljujući se na nagradi „Stevan Sremac“ Tanurdžić je kazao da nagradu posvećuje pre svega svim ženama koje se nalaze u situaciji koju obrađuje njegov roman.

„Ova knjiga govori da nisu same. Poslušao sam bezbroj njihovih priča i od samog starta velika je odgovornost bila na meni. Osećam je i dalje sada kada roman živi. Nadam se da sam opravdao njihovo poverenje da mi se povere, da sam kroz Anu Katić progovorio umesto svih njih koje na žalost nemaju priliku ili nemaju hrabrost, jer prosto u našem društvu i dalje postoji nerazumevanje“, istakao je Tanurdžić.

On je kazao da svaku priliku koristi da kaže da nije iz Somobra, već da je samo rođen tamo jer njegovo selo nema bolnicu.

„Ja sam iz malog mesta i to je dugi niz godina bila koliko podsticajna činjenica toliko jedna, uslovno rečeno blokada, jer mi iz malih mesta nemamo prilike velikih gradova. Uvek postoji dodatna doza sumnje u nas same, a ovakve nagrade su zapravo svedočanstvo da mi to ipak možemo. Dragi moji dečaci i devojčice sa sela, budući pisci, naučnici, samo hrabro. Svet je vaš“, poručio je Tanurdžić.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Književni kritičar Petar Arbutina je na svečanoj dodeli nagrade, na koju je došao sa zakašnjenjem, rekao da je „Lakrimarijum“ autentično delo, za koje je teško pomisliti da ga je napisao muškarac s obzirom na iskrene i ubedljive ženske likove.

„Roman Tanurdžića se nametnuo jednom dubinskom iskrenošću, književnom dovršenošću i što je jako važno merom. Ovo je velika tema, o ovoj temi možete da pišete tomove. Ovo je roman sa merom koji je zaokružio jednu veliku priču, zaokružio istine o kojima morate govoriti, zaokružio činjenice koje ne smete prećutati. Nije da nije bilo romana na tu temu u ovom izboru za nagradu, ali je Tanurdžić to uradio na fin, suptilan i diskretan način“, istakao je Arbutina.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije. Nagradu čine plaketa i novčani iznos.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca iz prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar