Nebojša Bradić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Mjuzikl "Žene na ivici nervnog sloma" u režiji Nebojše Bradića premijerno će biti odigran 20. i 21. oktobra u Pozorištu na Terazijama.

Dve glumačke podele donose dirljivu i urnebesnu priču o ženama u muškom svetu, oslikavajući duh Madrida, najvila je autorska ekipa na jučerašnjoj konferenciji za medije u foajeu pozorišta.

“Žene na ivici nervnog sloma” je crna komedija iz 1988. godine koju je napisao i režirao Pedro Almodovar, sa Karmen Maurom i Antoniom Banderasom u glavnim ulogama. Iste godine, ostvarenje je bilo nominovano za Oskara, a debitovao je i u Veneciji, što je Almodovaru donelo širu međunarodnu pažnju. Osvojio je pet Goja nagrada i dva priznanja od strane Evropske filmske akademije. Bio je nominovan i za nagrade BAFTA i Zlatni globus. Istoimeni mjuzikl premijerno je izveden na Brodveju 2010, a na londonskom Vest Endu 2015. godine.

– I dirljiva i urnebesna, ovo je priča o ženama i muškarcima. U centru je Pepa, čiji prijatelji i ljubavnici oslikavaju duh Madrida osamdesetih godina. Tu je i njen nestali ljubavnik Ivan; Lusija – njegova bivša žena sumnjivog razuma; njihov sin Karlos; Kandela, Pepina prijateljica i njen dečko terorista; advokat sa ovlašćenjem i taksista koji deli maramice, čokolade i savete u jednakim razmerama. Radnja obiluje haotičnim odnosima uravnoteženim empatijom i srcem koji su zaštitni znakovi Almodovarovog dela – objasnio je Bradić.

Uvreženo je mišljenje da su mjuzikli lagane, pitke priče, sa često predvidljivom radnjom, međutim kada je reč o ovom, mnogo je ozbiljniji, i može se okarakterisao kao „art mjuzikl“, rekao je reditelj.

Nebojša Bradić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Iza lagodnih rečenica, imate čitav spektar dešavanja i odnosa. Almodovar i govori o svim tim svetovima ispod vidljivog. Iza izgovorenih reči, brzih promena emocija od sreće do tuge, teku vrlo uzburkane reke. Sve je to lopta puna veselja sa tužnim podtekstom – kazao je Bradić dodajući da je u pitanju posveta ženi koja u muškom svetu, koji im nije naklonjen, uspeva da se izbori za sebe i bude svoja.

Jelena Jovičić, Nataša Marković, Ivana Popović, Ivana Knežević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dirigent Ivan Ilić istakao je da će muzika biti španska vatrena stihija, a da će songovi mnogo govoriti o likovima, možda više i od samog teksta.

Predstava će imati dve glumačke podele a autorski tim čine: Slobodan Obradović (prevod i prepev songova), Ivan Ilić (muzički aranžmani), Igor Barberić (koreografija), Miodrag Tabački (scenografija), Staša Jamušakov (kostimi).

U predstavi igraju: Ivana Popović / Jelena Stupljanin, Hadži Nenad Maričić, Ivana Knežević / Nataša Marković, Slaven Došlo / Arsenije Tubić, Tatjana Dimitrijević / Teodora Tomašev, Jelena Jovičić / Olivera Bacić Dragičević, Tanja Živković / Marta Bogosavljević, Žarko Stepanov / Nikola Bulatović, Valentina Pavličić, Milena Moravčević…

Bonus video: Proba predstave „Žene na ivici nervnog sloma“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar