Pol Makartni
Pol Makartni Foto:EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Nov globalni projekat “Izgubljeni bas” apeluje za informacijama o bas gitari Pola Makartnija iz 1961. godine, koja je nestala osam godina kasnije.

Potraga je započela nakon što je slavni muzičar zamolio proizvođače da pronađu njegovu voljenu gitaru, piše BBC.

Reč je o prvoj bas gitari, model Hofner 500/1, na kojoj je svirao na početku karijere, upravo kada je postao stalni čaln Bitlsa. Pošto je bio levoruk, to je bila posebna porudžbina u nemačkom gradu Hamburgu. Instrument je platio 30 funti (38 dolara) a volšebno je nestao osam godina kasnije. Na ovom basu je svirao hitove među kojima su i „Love Me Do“ i „She Loves You“.

Nik Vas vodi projekat potrage za Hofnerom „najvećom misterijom u istoriji rokenrola“. Sarađivao je sa Makartnijem i napisao knjigu o nestalom Höfner 500/1 Violin Bass.

On je rekao za BBC da ga je slavni muzičar nedavno pitao o gitari tokom razgovora, i tako je počela kampanja da se ona pronađe. Nije jasno šta se dogodilo sa ovim instrumentom, koji je verovatno bio odložen nakon što su Bitlsi završili snimanje filma „Get Back“ 1969. godine, objasnio je.

– Većina ljudi će je pamtiti… To je bas gitara koja je stvorila “Bitlse” smatra Vas.

Supružnici Skot i Naomi Džons, iskusni novinari na BBC News, pomažu u potrazi. Skot je, kako kaže, postao znatiželjan u vezi sudbine gitare nakon što je gledao Makartnijev nastup na Glastonberiju 2022. i obratio se Höfneru.

– Pol je rekao da ako neko može da pronađe gitaru, onda su to oni, i tako je sve počelo. Sada zajedno radimo na tome. Nik ima više tehničkog znanja o ovoj gitari nego bilo ko na planeti, a ja i moja Naomi istražujemo njen put.

Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Teško je predvideti koliku cifru bi gitara mogla da dostigne na aukciji, ali postoje neki prethodni slučajevi. Na primer, gitara koja je ukradena Džonu Lenonu prodata je za 2,4 miliona dolara kada se pojavila pola veka kasnije, a akustična gitara koju je svirao Kurt Kobejn tokom legendarnog MTV Unplugged nastupa prodata je za šest miliona dolara. Makartnijeva bas gitara, koja je obeležila jednu eru, verovatno bi nadmašila oba ova iznosa, ali tim projekta “Izgubljeni bas” ističe da nema komercijalnih motiva za njenu potragu.

– Höfnerova pretpostavka je da će neko izaći u javnost dobrovoljno, napred isključivo iz dobre volje, i da osoba koja je poseduje verovatno čak ni ne shvata šta ima. Bilo bi lepo da jednog dana može da bude izložena javnosti i, ako je jedini način da neko obelodani gde je isključivo zbog zarade, i to je u radu, jer bismo je barem pronašli. Na kraju krajeva, mi ovo radimo samo da Polu vratimo njegovu gitaru. Znamo preko Nika i Hofnera da je to ono što je oduvek želeo – objasnio je Džons.

Javni apel projekta postoji manje od 48 sati, ali tim je već primio stotine novih tragova, a posebno dva koja su interesantna za praćenje.

Učesnici u kampanji dele fotografije originalnog instrumenta, zajedno sa informacijama koje prate gitaru od kupovine do nestanka.

Makartnijev bas može da se prepozna jer je ima nekoliko preciznih znakova, koji pomažu i amaterima da je prepoznaju. Jedan je Höfner logo, koji je vertikalno napisan na glavi originalnog modela, ali je horizontalan na kasnijim verzijama koje je svirao Pol. Takođe, izgleda potpuno drugačije poslednji put kada je viđen u odnosu na starije slike, jer je morao da bude renoviran 1964. godine u Londonu, nakon intenzivnih turneja. Nakon toga je dobio tamniji premaz, uklonjen je perlasti pleksiglasni zaštitnik i dva pickup-a su montirana u jednom komadu crnog drveta.

Bonus video: Izložba unikatno ručno rađenih gitara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar