Nisville dzez festival
Nišville džez festival Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Da li će se Nišville džez festival održati ove godine u Srbiji - jedina je tačka dnevnog reda Saveta festivala čiju sednicu organizator najavljuje za ponedeljak, 6. februar.

„Ovo će najverovatnije biti i poslednja sednica Saveta u ovom sazivu“, navodi se u saopštenju prosleđenom medijima iz festivalskog tima.

Direktor Nišvilla Ivan Blagojević je, kako se navodi, stava da je održavanje festivala ugroženo zbog enormnih skokova troškova – kako honorara izvođača i avio letova, tako i infrastrukture festivala, tribina, razglasa, rasvete, hotelskih i drugih tehničkih troškova.

„Tokom godina korone, budžet festivala je značajno smanjen u odnosu na najbolja izdanja 2018. i 2019. godine, tako da uz aktuelnu inflaciju, nismo spremni da stvaramo nove gubitke, niti smo u mogućnosti da održimo dostignuti kvalitet festivala koji je Nišvil preporučio londonskom Gardijanu da ga uvrsti među 10 najboljih evropskih festivala“.

Ovakvo saopštenje usledilo je posle sukoba između organizatora i Grada Niša, pod čijim je pokroviteljstvom ova manifestacija, jedina iz „privatnog sektora“ koja je na spisku onih od javnog značaja u gradu.

Nišvil produkcija ranije je saopštila da su na udaru budžetske inspekcije i gradonačelnice Dragane Sotirovski usled nerazumevanja specifičnog i najprofitabilnijeg festivala koji višestruko vraća novac u budžet putem velikog broja noćenja i turizma tokom festivala.

Gradonačelnica je govorila o „pijačarenju“ kada se razgovaralo o budžetskoj podršci iz gradske kase, a za taj način pregovora je, samo na njen račun, govorio i direktor tog festivala koji se više decenija održava u Nišu.

Prošle godine, Nišvil je organizovao 137 koncerata, 16 pozorisnih predstava, 82 filmske projekcije i 50 različitih performansa, izlozbi i promocija, zaključuje se u saopštenju, u kome se ne precizira da li će u ponedeljak biti reči o preseljenju manifestacije u inostranstvo, što je ranije najavljivano.

***

BONUS VIDEO: Rok kamp za devojčice – prvi put na Nišvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar