Huan Pablo Eskobar Foto:Guido Adler

Otac se retko hvalisao svojim podvizima, ali jednom nije mogao da se suzdrži dok smo gledali TV dnevnik. Javili su da je otkriven novi način preprodaje: impregniranje džinsa kokainom. Posle priloga rekao je da je ovo lično osmislio. Pa ipak, ta džins-ruta je "pala". Nekoliko dana posle toga, otac nam je rekao kroz osmeh: "Deco, sećate li se da mi je džins-ruta pala? E pa, nastavio sam da šaljem džins i ovi iz DEA hoće da polude, jer ga peru i peru i ništa da nađu. Sada impregniramo kutije za džins drogom do koje dođemo kada ovi bace džins na smeće", seća se u knjizi "Moj otac Pablo Eksobar" Huan Pablo Eskobar.

Autor ove biografske knjige i sin najvećeg narko bosa ikad Pabla Eskobara – Huan Pablo Eksobar, koji živi i stvara pod imenom Sebastijan Marokin, sutra će potpisivati ovo svoje delo zainteresovanoj publici u knjižari Delfi SKC u 17 sati.

Sin kolumbijskog „kralja kokaina“ Huan Pablo Eskobar, inače predavač, pisac, arhitekta i dizajner po vokaciji, družiće se s beogradskom publikom u knjižari uoči predavanja koje će održati dva dana kasnije, 9. maja u Mts dvorani.

Knjiga „Moj otac Pablo Eskobar“, koja se našla na bestseler listama, ne samo u Latinskoj Americi, već i svetu, objavljena je kod nas još 2015. u izdanju Lagune. U delu Eskobar, odnosno Marokin beleži sećanja na oca, nekada jednog od najbogatijih, ali i najkontroverznijih ličnosti na svetu. No, ne piše samo o ocu, tom zloglasnom narko bosu, već i o složenim odnosima s majkom i sestrom. Otkriva i da je od nekadašnje očeve imovine, procenjene na 30 milijardi dolara, ostala jedna velika „nula“. Deo prihoda od prodaje ove knjige, koju je za naše tržište preveo pisac i prevodilac Igor Marojević, autor je donirao različitim kolumbijskim dobrotvornim projektima.

Moj otac Pablo Eskobar Foto:Laguna /promo

Odrastajući u svetu droge i svirepih ubistava Huan Pablo piše da je najvažnija lokacija u porodici Eskobar bila čuvena hacijenda „Napulj“.

„U jednom trenutku imala je sopstvenu benzinsku pumpu i auto-radionicu; 27 veštačkih jezera; 100.000 stabala voća; najveću pistu za moto-kros u Latinskoj Americi; park iz doba jure sa modelima dinosaurusa u prirodnoj veličini; dva heliodroma i pistu za ateriranje od hiljadu metara; 1.700 radnika; 3.000 hektara, tri zoološka vrta i deset dobro razmeštenih kuća. Ranč je prekrstio u ‘Napulj’, u čast Ala Kaponea, čiji je otac Gabrijele rođen u tom italijanskom gradu. Moj otac je obožavao Ala Kaponea i pročitao je sve što je mogao u knjigama i novinama o njegovoj gangsterskoj karijeri“, beleži autor.

Huan Pablo Eskobar Foto:Guido Adler

Seća se i trenutka kad je njegov otac Pablo Eskobar postao najtraženiji čovek na planeti i kad je telohranitelj kolumbijskog narko bosa Popaj pokupio Huana Pabla, sestru i majku i odveo ih u tajno skrovište.

„Moj otac i ja smo probdeli više noći i išli na spavanje posle šest ujutru…“

Nakon toga je otac počeo češće da zove, bio je manje pažljiv nego inače. Jednom je Huan Pablo dobio pitanja jednog novinara, a tata mu je rekao da mu pročita pitanja.

„Pročitao sam prvih pet pitanja, ali me je prekinuo i rekao da će pozvati za dvadeset minuta. Ponovo je zvao kad smo se dogovorili i počeo da mi čita odgovore, a ja da ih zapisujem. ‘Sad ću te zvati’, rekao je kad smo bili oko polovine. Kada se začuo sledeći poziv, mislio sam da je to on. ‘Huane Pablo, ovde je Glorija Kongote. Policija mi je upravo potvrdila da je vaš tata preminuo u tržnom centru Obelisk u Medeljinu.’ Bio sam iznenađen: nije bilo moguće da je mrtav jer sam sedam minuta ranije razgovarao s njim. Spustio sam slušalicu i zaplakao…

„Moj otac“ Pablo Eskobar Foto:promo

Nakon ubistva Pabla Eskobara tada šesnaestogodišnji Huan Pablo beži s majkom i sestrom u Argentinu i menja ime u Sebastijan Marokin. I nakon sutrašnjeg potpisivanja knjige Marokin će se na predavanju u Mts dvorani 9. maja govoriti kako je, uprkos svom zloglasnom prezimenu, odabrao život mira. Pružitće i uvid u okruženje u kom je odrastao i na koji ga je način to obeležilo i formiralo u čoveka u kog je stasao, najavljuju organizatori iz „Bit eventsa“.

– Verujem da nam je moj otac svima pokazao put kojim ne treba da idemo. Mislim da je ostavio tužno nasleđe nasilja i terora, pokazujući kako ljudsko biće može dostići ekstremne nivoe u smislu ljubavi prema porodici i nasilja nad društvom. Štaviše, njegovo nasleđe je nažalost uvećano zloupotrebom koju mediji i danas čine od njegovog imena, veličajući njegovu priču i navodeći mlade da veruju da je Pablo Eskobar uspešna priča. Nastavljaju da prodaju vesti bez prestanka više od 30 godina nakon njegove smrti, zbog koristi od rejtinga koje njegova pojava generiše i morbidne radoznalosti koju budi u ljudima – izjavio je Huan Pablo uoči dolaska u Beograd.

Huan Pablo Eskobar Foto:Guido Adler

Nakon predavanja, biće organizovan i razgovor s publikom tokom kojeg će sin Pabla Eksobara otkriti stvarne događaje koji se kriju iza hit serije „Narkos“, ali i senzacionalističkih medijskih naslova.

– Pozivam vas da 9. maja u Beogradu otkrijete priču zakopanu ispod decenija naslovnica. Spremite se da budete očarani pričama o tami i svetlosti i kako možemo transformisati senke prošlosti u svetionike za budućnost. Vaše putovanje u nepoznato vas čeka – poruka je Huana Pabla Eskobara.

Bonus video: Eskobar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare