Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Facebook

Glumačka organizacija Srbije podržala je kolege glumce i sve zaposlene u Pozorištu "Boško Buha" u borbi za svoju scenu i pozvala građane da potpišu peticiju da im se vrati prostor na Trgu Republike na njihovoj matičnoj adresi. Poziv na potpisivanje peticije i podršku masovno na društvenim mrežama dele glumci iz svih pozorišta u Srbiji.

Među onima koji su potpisali su Miodrag Radonjić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Anja Alač, Branislav Trifunović, Borka Tomović, Suzana Lukić, Gorica Mojović, Jovo Maksić, Aleksandar Radojičić, Balša Đogo, Srđan Timarov i mnogi drugi…

– Pozivamo vas da potpišete peticiju podrške Pozorištu “Boško Buha” da se, posle devet godina, vrati na svoju matičnu adresu na Trgu Republike 3. Želimo da istaknemo značaj ovog pozorišta u odrastanju dece i mladih Beograda, ali i cele Srbije – ono ne samo što od njih čini istinske ljubitelje pozorišne umetnosti od najmanjih nogu, već formira misleće građane, aktivne činioce društva. Mi se zalažemo da nam deca ne rastu uz rialitije već uz najkvalitetnije kulturne sadržaje – navodi se u peticiji pod nazivom „Vratite glumcima kuću. Vratite deci Buhu“.

Organzacija ističe da je zato nedopustivo da se toj kući oduzima scena na kojoj je od svog osnivanja, “na kome je pred kraj života počeo da radi Branislav Nušić lično, a koje je konačno privela kraju i time ispunila očevu želju njegova ćerka Gita Predić Nušić.“

– Zato vas molimo, sve vas koji ste odrasli uz „Buhu“ ili zelite da vaša deca odrastaju uz „Buhu“ u Beogradu i celoj Srbiji, da podržite ovu peticiju – apelovala je Glumačka organizacija Srbije.

Stranica Pozorišta “Boško Buha” iz minuta u minut kači nove poruke podrške, što kolega, što mnogobrojnih građana koji su odrastali u ovom teatru.

„Ne damo naše pozorište“, „Ne želim da se pozorište Boško Buha premesti na bilo koju drugu lokaciju“, „Ne želim da sećanje na Mandu ode u zaborav sa mesta za koje je i život dao“, „Dokle više, gde je granica?“, samo su neke od poruka potpisnika.

Između ostalih Gorica Mojović je napisala:

– Pozorište „Boško Buha“ je simbol Beograda. Proterivati pozorište iz „rodne kuće“, a zarad interesa moćnih bogataša i njhovih političkih zaštitnika je zločin!

Bonus video: Borba za pozorište „Boško Buha“ – Slobodanka Latinović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare