Foto: Promo/Prodajna galerija Beograd

U Prodajnoj galeriji Beograd otvorena je izložba Marije Nikolić "Back to Black". Disharmonja, disbalans i haos su glavni pokretači mog stvaralaštva, poručuje umetnica.

„Sečem, oblikujem, krojim i razdvajam. U potrazi sam za skladom i redom, harmoničnim odnosima celina, površina, boja. Tragam za organskom, ličnom harmonijom. Bez pomagala, mašina i egzaktnih alata remetim smisao precizne geometrije odokativnim i (ne)tačnim dimenzijama“, otkriva umetnica Marija Nikolić (1989) čija je izložba „Back to Black“ otvorena do 8. juna u Prodajnoj galeriji Beograd.

Ovi radovi deo su serije „Zlatni presek“ započete 2018. godine. Njena polazna tačka je minimalistički pristup i preispitvanje forme slike u cilju estetske harmonije. Linija kao sudar dve površine je osnovni gradivni element i kao takav, prisutan na većini dela ove serije, dodaje umetnica.

Svetionici, ulje na platnu, pozlata, 50x40cm, 2019, Foto: Promo/Prodajna galerija Beograd

„U kontinuiranom istraživanju likovnog jezika i njegovih mogućnosti, Marija Nikolić se posebno fokusira na sazvučja boja, tonova i oblika. Tematske celine, Zlatna svetlost, Presek i Nazad crnoj, u okviru pomenutog ciklusa ‘Zlatni presek’, čine serije radova koje su rezultat mnoštva ideja koje ona, po vlastitom osećanju, selektuje i realizuje. Pri tome u procesu stvaranja uvek zatvara jedan krug ostavljajući mogućnost da unutarnjega i dalje eksperimentiše“, ocenila je Kruna Novović, istoričarka umetnosti.

Magla, ulje na platnu, pozlata, 50×40 cm, 2019, Foto: Promo/Prodajna galerija Beograd

Marija Nikolić (1989) završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na Slikarskom odseku. Izlagala je na tri samostane i više kolektivnih izložbi i internacionalnih simpozijuma.

„U najnovijem ciklusu radova ‘Back to Black’ proces redukcije fokusiran je na prikaz odsustva svetlosti, sugerisan gotovo potpunom eliminacijim hromatskih i svođenjem na valerske odnose, uz naglasak na teksturalnim svojstvima novonastalih kompozicija.
Ovakvom koncepcijom autorka evocira i reinterpretira kompoziciona rešenja istorijskog neoplasticizma, dok istovremeno relativizuje i remeti smisao primene precizne geometrije služeći se kompleksnom mrežom linija i deformacijom geometrijskih oblika.
U tom smislu, autorka prepoznaje pokretačku snagu životne energije upravo u cikličnom smenjivanju disharmonije i prvobitne ravnoteže“, poručuju iz Prodajne galerije Beograd.

Budući da su na snazi preventivne mere u pogledu zaštite od Kovida-19, svi posetioci su dužni da nose zaštitna sredstva. U prostoru galerije istovremeno mogu biti najviše tri posetioca.

Prodajna galerija Beograd nalazi se na Kosančićevom vencu 19.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar