Foto: Promo/Odiseja

Dela iz pera priznatih svetskih pisaca Rosa Velforda, Roksane Jendžejevske-Vrubel, Tuve Janson, Ejdur Ave Olfasdotir i Emili Ostin samo su neki od aduta izdavačke kuće Odiseja na predstojećem Sajmu.

Sajam knjiga, 65. po redu, biće svečano otvoren u nedelju, 23. oktobra, a jedan od brojnih izlagača koji će se predstaviti tokom manifestacije jeste i izdavačka kuća Odiseja.

Serijal tekstova u kojima na Kulturnoj rubrici portala Nova.rs već danima predstavljamo ponudu izdavačkih kuća za Sajam, koje i našim čitaocima daruju knjige, nastavljamo i adutima, ali i poklonima Odiseje.

Izdavačka kuća Odiseja iz Beograda je za ovogodišnji Sajam knjiga, koji će trajati do 30. oktobra, čitaocima pripremila nekoliko novih izdanja za decu i odrasle.

Foto: Promo/Odiseja

Najmlađe čitaoce Odiseja upoznaje sa popularnim autorima iz inostranstva koji ranije nisu prevođeni na srpski jezik. U pitanju su Ros Velford, čuveni britanski pisac za decu i njegov roman prvenac „Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom“ koji je odmah po objavljivanju ušao u uži izbor za brojne nagrade, među kojima su i prestižna priznanja Kosta i Voterstoun.

Glavni junak romana „Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom“ Al dobija instrukcije od oca u vezi sa vremeplovnom mašinom i ima jasan zadatak: mora da se vrati u određeno vreme u prošlosti, na tačno određeno mesto, kako bi sprečio očevu smrt. No, putovanje kroz vreme nije „mačji kašalj“ i zahteva znanje iz oblasti koje su na prvi pogled isuviše komplikovane za dvanaestogodišnjaka. Velford, međutim, kroz glas Alovog oca, naučnika i pronalazača, uspeva čitaocima da približi osnove kvantne fizike i teorije relativiteta, i to ne samo na razumljiv već i na zabavan način. Prateći očeva uputstva, Al postiže nešto što se čini nemogućim: vraća se u prošlost i pritom uspeva da to utaji. 

Foto: Promo/Odiseja

Odiseja će predstaviti i čuvenu, višestruko nagrađivanu poljsku autorku Roksanu Jendžejevsku-Vrubel, autorku više od 40 knjiga za decu. Novo delo jeste zbirka priča pod nazivom „Sedam veličanstvenih“ koja koristi kalupe dobro poznatih bajki, transformiše ih u moderan diskurs i obraća se savremenoj deci, skrećući pažnju na njihove svakodnevne probleme. Snežana beži od kuće zbog nerealnih standarda lepote svog kraljevstva; zlobni vuk osnovac maltretira svoje vršnjake jariće; Zlatokosa je poznata širom sveta, ali strašno usamljena; tri praseta ubeđuju vuka da kupi gomilu nepotrebnih stvari; majka se zbog silnih poslova ponekad oseća kao Pepeljuga… Ove moderne bajke skreću pažnju na razliku između onoga što je u životu zaista važno i površnih, prolaznih trendova i uči nas da budemo najbolja moguća verzija sebe.

Foto: Promo/Odiseja

Svi koji vole Tuve Janson obradovaće se jer baš za 65. Sajam knjiga stiže novi roman ove autorke – „Iskrena varalica“, koji se smatra jedan od njenih najboljih dela za odrasle. U pitanju je priča o dve neobične žene o kojima priča celo snegom zavejano selo. Katri je čudakinja žutih očiju koja živi sa mlađim bratom i psom bez imena. Ne veruje u služenje „belim“ lažima na kojima počiva moderno društvo i vidi pravi uzrok svakog problema. Ana, ostarela ilustratorka knjiga za decu, njena je direktna suprotnost – prilično povučena ali cenjena meštanka. Ana stanuje u ogromnoj kući i izlazi tek kad sneg počne da se topi kako bi slikala šumu. Ana poseduje nešto što Katri želi, a kako bi to dobila, preuzeće kontrolu nad Aninim životom i domaćinstvom. Proleće se bliži i uskoro će otkriti zemlju prekrivenu snegom, kao i pravo lice iskrene varalice. 

Foto: Promo/Odiseja

Čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa književnošću zemalja koja se retko prevodi na srpski jezik – Islanda i Finske. Odiseja predstavlja islandsku autorku Ejdur Avu Olfasdotir i njen roman „Hotel tišina“ – dirljivu priču o čoveku koji odlučuje da otputuje u zemlju razrušenu ratom kako bi okončao svoj život, ali tamo zapravo nalazi smisao svog postojanja. Takođe, i finskog humoristu Miku Nousiainena čiji je roman „Renoviranje života“ duhovita priča koja poručuje da je sasvim prihvatljivo da u životu ponekad ne ide sve onako kako smo zamislili ili kako se to od nas očekuje.

Foto: Promo/Odiseja

Još jedna nova autorka sa kojom će se čitaoci upoznati na Sajmu knjiga jeste kanadska književnica Emili Ostin čiji roman prvenac „Svi u ovoj prostoriji će jednog dana umreti“ osvaja čitaoce širom sveta. Glavna junakinja romana Gilda ne prestaje da razmišlja o smrti. U očajničkoj potrebi da obuzda svoj anksiozni um i sredi odnose sa porodicom, odlučuje da krene na besplatnu terapiju u lokalnoj katoličkoj crkvi o kojoj saznaje s flajera koji dobija na ulici. Pri dolasku je pozdravlja otac Džef koji pretpostavlja da je došla na intervju za posao. Gildi je neprijatno da prizna zbog čega je zaista tu i dobija posao nedavno preminule sekretarice Grejs.

Foto: Promo/Odiseja

U trenucima pauze između pokušaja da zapamti reči katoličke mise, skrivanja činjenice da ima devojku i pravljenja tornja od prljavih sudova u stanu koji se raspada, Gilda se preko crkvenog mejla upušta u prepisku sa Grejsinom starom prijateljicom. Nema srca da ignoriše ljubaznu staricu koja uporno piše, ali nema snage ni da joj saopšti tužnu vest. Očajna predstavlja se kao Grejs i odgovara na mejl. Ali kad policija otkrije sumnjive okolnosti Grejsine smrti, Gilda će biti primorana da otkrije istinu o sebi.

Prvih šestoro čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige izdavačke kuće Odiseja i to „Kako sam putovao kroz vreme sa hrčkom“, „Sedam veličanstvenih“, „Iskrena varalica“, „Hotel tišina“, „Renoviranje života“ i „Svi u ovoj prostoriji će jednog dana umreti“.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar