Foto: Promo/Blum

Šta novo srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće Blum iz Beograda.

Izdavačka kuća Blum predstavila nam je različita zanimljiva izdanja za predstojeći Sajam knjiga, evo njihove ponude:

Edicija KIRKA

Edicija Kirka posvećena je najkvalitetnijoj beletristici, domaćih i stranih pisaca, našim savremenicima i onima koji sa pravom nose titulu klasika. Tako se ove godine velikim piscima koje je Blum objavio, poput Henrija Džejmsa („Ambasadori“) i Gistava Flobera („Buvar i Pekiše“),  pridružila i velika Džejn Ostin. Prvi put je preveden na srpski jezik i objavljen epistolarni roman „Lejdi Suzan“ u kome su nagoveštene neke od njenih najznačajnijih tema, likova i motiva razvijenih u kasnijih remek -delima kao što su „Gordost i predrasuda“, „Ema“, ili „Razum i osećajnost“. Poznatim manirom besprekornog pripovedača i Džejn Ostin i u ovom romanu na humorističan i bridak način progovara o porodičnim i društvenim odnosima, o uvek prisutnim interesima skrivenih iza romantičnih ljubavi i ugovorenih brakova.

Foto: Promo/Blum

Verovatno najbitnije Blumovo izdanje 2022. predstavlja roman „Frankenštajnova majka“, proslavljene španske spisateljice Almudene Grandes koja je preminula prošle godine. Ovaj roman je peti i poslednji deo nedovršene sestologije koja tematizuje sve strahote frankizma. Iako se svaki roman čita nezavisno, veliki broj stručnjaka pet objavljenih romana smatra ultimativnim književnim dostignućem moderne španske književnosti ali ieskompromisne kritike konzervativne Španije koja se i dan-danas nije jasno distancirala od Frankovog fašizma. Po rečima same Grandes, njena domovina je jedina zapadna demokratija koja je to sebi dopustila.

Foto: Promo/Blum

„Matej Brunul“ rumunskog autora Lućijana Dana Teodorovića, jedan je od kultnih romana rumunske književnosti XXI veka, neobična pripovest, na momente komična, ali češće tragična, o čoveku koji je simbol patnje čitavog jednog naroda izloženog teško opisivoj torturi. Zato i ne čudi što ga danas mnogi kritičari upoređuju sa klasicima kakav je Kunderina „Šala“.

Foto: Promo/Blum

„Allegro pastell“ je nemačka love story, milenijalska priča o jednoj gotovo običnoj vezi i njenim preobražajima, savršeni odraz našeg vremena (radnja romana počinje u proleće 2018). Lajf Rant tematizuje i preispituje univerzalna, večna pitanja ljubavi, ljudskih odnosa i suštinskih određenja epohe u kojoj živimo. Jedan je od najnagrađivanijih mladih nemačkih pisaca, koji je sa samo četiri romana već uspeo da stekne kultni status kod čitalaca i književne kritike.

Foto: Promo/Blum

„Dvostruki portret“ – roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški najnoviji roman proslavljene švedske autorke Agnete Pleijel fikcionalizuje susret koji se zapravo i desio. Naime, godine 1969. dvoje ostarelih umetnika se nalaze i počinju rad na portretu. U narednih 6 sesija njih dvoje se polako upoznaju i zbližavaju kroz razgovore o ljubavi, smrti, umetnosti, otkrivajući svoje strahove, žudnje i davno pokopane uspomene. Tako je nastao čuveni Kokoškin portret Agate Kristi.

Jun Fose je jedan od najnagrađivanijih svetskih pisaca. Njegovo ime se svake godine spominje u najužem krugu za dobitnika Nobelove nagrade. Iako prevashodno poznat po svojim dramama, roman „Melanholija“ se smatra možda njegovim najuspelijim delom, modernim proznim klasikom.

Čuveni norveški umetnik iz 19. veka Laš Hertervig slikao je zadivljujuće pejzaže, bolovao od mentalne bolesti i umro u siromaštvu 1902. Fose maestralno uranja u Hertervigov um u vreme njegovih studentskih dana, kada je pretrpeo težak nervni slom.

Foto: Promo

„Turčin Šahista“ je knjiga koja privukla mnogo pažnje na srpskoj književnoj sceni protekle godine. Iako je Aleksandar Šurbatović odbio da uđe u konkurenciju za bilo koju književnu nagradu, to nije omelo veliki broj književnih kritičara da nahvali ovo delo, a neki su ga čak nazvali i romanom godine. „Turčin šahista“ je priča o prvom automatu, inžinjerskom remek-delu velikog izumitelja Volfganga Kempelena, koji bio toliko popularan da su neki od najznačajnijih ličnosti tog vremena, poput Napoleona, Džona Franklina itd, insistirali da odigraju nekoliko partija sa tim čudom tehnike. „Turčin šahista“ tematizuje nekoliko egzistencijalnih pitanja, pre svih, šta je to što suštinski konstituiše živo, misleće biće poput čoveka? Koje su granice veštačke inteligencije i da li je organska materija od koje smo satkani primarnija od naših misli i osećanja?

Edicija KIKLOPI

U okviru edicije Kiklopi nalaze se brižljivo odabrane nefikcijske knjige iz istoriografije, esejistike, putopisa itd. „Egipatske piramide“ prva je knjiga objavljena u ovoj ediciji, ključno je delo nauke o piramidama, kompleksne i misteriozne teme koja zaokuplja našu maštu već duže od 45 vekova. Sistematičan pregled, zanimljiva obrada svih najznačajnijih pitanja,uz mnoštvo fotografija i crteža, čini knjigu „Egipatske piramide“ važnu ne samo za stručnjake i proučavaoce već i prijemčivu za sve one zaljubljenike u kulturu i istoriju drevnog Egipta.

Razumljivim jezikom istoričar Srđan Jović, pruža nam uzbudljiv prikaz zlatnog doba atinske države, od njenog ujedinjenja, preko uspostavljanja demokratije i parlamentarizma, sve do Peloponeskog rata. Atinska imperija nije samo uzbudljiv istorijski prikaz nekada najvećeg helenskog polisa već i slika društva koje živelo uz mitologiju , sa anegdotama i legendama.

„Srednjovekvno Papstvo“ Džefrija Baraklafa, čuvenog engleskog istoričara i profesora, predstavlja istoriju jedne od najkontroverznijih institucija koja je umnogome odredila istoriju sveta i njegovo ustrojstvo. Zasnovana na opsežnom istraživanju u vatikanskim arhivama i drugim velikim bibliotekama knjiga na originalan i sasvim neočekivan način rasvetljava raskole i rascepe u istoriji građenja jedne institucije zasnovane koliko na duhovnosti toliko i na pravnoj i administrativnoj
mašineriji.

Foto: Promo/Blum

Ekonomija i eksploatacija ljudi, kolonijalizam, nepravda bile su ključne teme o kojima je promišljao i pisao Andre Žid u svom susretu sa crnom Afrikom, u svom putopisu „Put u Kongo“. Objavljivanjem ovog dela Blum želi da podseti na jednog od najznačajnijih francuskih književnika i evropskih intelektualaca XX veka, dobitnika Nobelova nagrade za književnost, autora čuvenih romana „Vatikanski podrumi“ i „Kovači lažnog novca“.

„Istorija Gestapoa“ još jedno je od kapitalnih dela u ediciji Kiklopi. Autor Žak Delaru, i sam zarobljenik nacista u okupiranoj Francuskoj , vodeći se razgovorima sa bivšim agentima Gestapoa, donosi analitički osvrt na jednu od najstrašnijih organizacija koje je ljudsko društvo ikada stvorilo.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka ali i čitalačke publike jedna od najznačajnijih savremenih knjiga na polju književne teorije kao i novih metoda i pristupa u njenom proučavanju, jeste „Priče o Narcisu zlostavljaču“ Jasmine Ahmetagić. To je bio samo jedan od razloga da novim izdanjem Blum obeleži desetogodišnjicu objavljivanja ove knjige.

Edicija TELEMAH

Ove godine Blum izdavaštvo se odvažilo da krene u avanturu objavljivanja knjiga za decu koja će verujemo uz priče iz naše edicije Telemah zavoleti književnost. Za čitaoce početnike pripremili su priručnik za učenje abecede, rimovanu priču o slovima u 30 epizoda „Sakupljač slova“. Svaku slovnu zgodu prate autorske ilustracije Nade Arsenov.

Za one koji su već naučili da čitaju tu su i neverovatne priče otkačenog strike koji je uspeo da iz Švajcarske u avionu prošvercuje zebru prerušenu u ribicu. Hit serijal „Strika i ja: zebra na aerodromu“ je urnebesna priča o devojčici koja obožava svog strica koji joj uvek sa svojih putešestvija po belom svetu donosi najneobičnije priče i poklone.

Prvih četvoro čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige izdavačke kuće Blum: „Frankeštajnova majka“ Almudena Grandes i „Cat Power – isceljujuća moć mačaka“, Ulrike Norberg i Karina Nunstet.

Bonus video: Zoran Hamović – glavni urednik Izdavačke kuće Clio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar