Foto: Promo/KC Grad

Nedugo po izbijanju pandemije koronavirusa, Poster haus iz Njujorka i časopis "Print" pozvali su našeg dizajnera Mirka Ilića i njegovih 11 kolega da osmisle neke plakate u skladu sa novom situacijom. Ilićevi plakati stigli su i do Beograda.

Po kafićima, zidovima, ogradama i stubovima Beograda nalaze se plakati sa „precrtanim“ virusom korone i porukom: „Ne zaustavljajte se da ovo pročitate – Samo napred – Čuvajte se!“

Mirko Ilić ih je, specijalno za nas, uradio na ćirilici, pa je tako i do nas stigao njegov antipandemijski poklič u vizuelnom obliku, uporedo sa Njujorkom, Bredom, Ljubljanom i Zagrebom.

– Ja sam uvijek aktivan, na ovaj ili onaj način. Zaista vjerujem da smo mi, pre svega, građani i da je naša glavna odgovornost prema ljudima oko nas – rekao je Mirko u intervjuu za Nova.rs, objašnjavajući zašto se odazvao na ovu akciju.

Kada su Poster haus i „Print“ pozvali njih nekoliko da naprave plakate na temu korone, Mirku je, kaže, bilo glupo da pravi plakat koji će biti izlepljen po polupraznim ulicama.

– Onda sam ja, pošto sam malo subverzivan, htio napraviti plakat i reći ljudima, nemoj se zaustavljati, nemoj čitati ovo, miči se dalje. Bilo mi je smiješno raditi plakat sa puno teksta, gdje bi netko morao zastati da pročita, pa još ako mu se netko pridruži… – objašnjava nam Mirko.

Foto: Nova.rs

Prvobitno je zamišljeno da plakati budu samo izloženi u elektronskom formatu, na displejima, u centru Menhetna, što se dizajneru učinilo „preoficijelno i prešminkerski“, te je on odlučio da ih odštampa i izlepi po gradu, pomoću „ilegalaca“ na nezvaničnim mestima, u Kvinsu ili Bronksu.

Primetio ih je i Dejvid Birn koji je prokomentarisao na svom Instagramu: Ne zaustavljajte se da ovo pročitate:

View this post on Instagram

don’t stop to read this

A post shared by David Byrne (@davidbyrneofficial) on

Na plakatu je koristio slova tipografa Nikole Đureka iz Hrvatske. Nikola ga je pitao da li može plakate da zalepi u Zagrebu, pa su ga kontaktirali iz Brede i Ljubljane, a onda i iz KC Grad u Beogradu.

– Pošto je Đureka jako dobar dizajner, vjerojatno najbolji tipograf u Evropi, on je to isto pismo napravio na ćirilici i latinici, tako da sada imam plakat na engleskom, slovenačkom, hrvatskom i i sad na srpskom a da nisam morao mjenjati imidž plakata – poručio je Ilić.

Foto: Promo/KC Grad

Plakati mogu da se vide u širem centru grada, u Ulici Cara Dušana, Bulevaru despota Stefana, na Slaviji, Terazijama… kao i u beogradskim barovima i klubovima koji su se, pored KC Grada kao inicijatora, priključili akciji – Dim, Kafe bar 16, April Bar, Ljubimac, Yugovinil, Klub Dvorištance, Monks Bar, Cveće Zla, Meduza, Jane Vintage Shop…

Mirko Ilić nedavno je gostovao i na onlajn platformi KC Grad #AloneTogether posvećenoj promociji umetnosti i kulture. O budućim gostovanjima možete da se informišete na njihovoj Fejsbuk stranici.

Celu emisiju sa gostovanjem Mirka Ilića možete da pogledate ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare