Drama, Mia Medaković, fotografija Foto: Promo

Svečano multimedijalne otvaranje izložbe „Čitanje plave“ održaće se u ponedeljak, 5. decembra u 19 časova u USKC NS „Fabrika“ u Novom Sadu. Autorke jedinstvene koncepcije su akademske slikarke Ivana Martić i Jelene Đurić, skulptorka Jelene Janev, kostimografkinja Milica Grbić Komazec i fotografkinja Mia Medaković Topalović.

Izložba „Čitanje plave“ okupila je pet umetnica koje su po svemu među sobom različite. Od umetničkih disciplina i žanrova, po senzibilitetu i poetici, po obrazovanju, životnoj istoriji.

Foto: Promo

Prvi korak napravila je Mia Medaković Topalović, novinarka i fotografkinja. Potom su joj se pridružile slikarka Jelena Đurić, vajarka Jelena Janev vajarka, vizuelna umetica Ivana Martić i kostimografkinja Milica Grbić Komazec. Mesto njihovog dogovorenog susreta bila je plava boja.

U propratnom tekstu za izložbu, Silvia Dražić piše: „Plavo kao tema, kao doživljaj, kao razmišljanje, kao atmosfera, kao ćutanje. Plava boja. I premalo i previše. Plava je najmanje materijalna boja. Priroda je oskudna u plavim nijansama. Malo toga živog obojeno je plavim. A ipak okeani i mora, jezera i reke plavetnilom očaravaju pesnike i umetnike.

‘Sa prozora more se malo pomeri/U ‘sliku’ , piše Slobodan Tišma. I nebo je plavo. To i deca znaju. Ali šta je nebo. Samo vazduh. Sama prozirnost. Plava je u oku posmatrača. Kroz svoju dugu i bogatu istoriju plava je upisala mnoga, mahom pozitivna, značenja u svoj simbolički kapital. Hladnoća je njena jedina negativna konotacija.

Krunisanje, Jelena Đurić, slika Foto: Promo

U savremenom svetu plava je politički funkcionalizovana kao boja mira, neutralnosti, umerenosti ali i političke korektnosti. Ipak u njoj još živi zanos sna i sanjarenja kojim su je romantičari zaogrnuli. Još više, u svojoj poroznoj materijalnosti ona opstaje kao boja nedostižnih visina i daljina, boja kontemplacije, čežnje za onostranošću i melanholije koja je neretko prati. Mimo svih kulturoloških i političkih slojeva sedimentiranih u pojmu plavog, umetnice su sredstvima umetnosti, svaka u okviru svoje umetničke prakse odgovorile na ovaj poziv. Sasvim nezavisno i osobeno predstavile su svoje vlastito iskustvo, svoje razmišljanje i svoj dijalog sa plavim (u plavom)”.

Izložba „Čitanje plave“ organizuje SKCNS „Fabrika“. Izložba će biti otvorena do 11. decembra a ulaz je slobodan.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar