Foto:Marijana Janković

Pod sloganom „Šta misliš o svom ocu“ u Užicu je počeo 28. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ na kojem će publika moći da vidi sedam predstava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Festival je otvorila pesnikinja i dramska spisateljica Milena Marković.

„Sećam se predavanja mog profesora Jovana Hristića koji je govorio da je u antičko vreme pozorište bilo kao gladijatorske igre, to su bile igre na život i smrt, ljudi su znali sve junake, njihove priče, plašili su se za sebe, navijali su vođeni strastima koje su gledali ispred sebe“, rekla je Milena Marković otvarajući 28. JPF „Bez prevoda“ i dodala da je od tada pa preko Šekspira pozorište ipak ostalo isto i da će se u njemu publika uvek smejati, plakati, ljutiti se i svaki put će se povezati sa dušom sveta.

Upravo je predstava „Deca“, nastala na osnovu istoimenog dela Milene Marković, u režiji Irene Popović i izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda otvorila Festival, a već sutra na repertoaru je predstava “Edip”, u režiji Vita Taufera i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Iz Hrvatske, iz Zagreba, stiže Gradsko dramsko kazalište “Gavella” sa predstavom “Naš razred” Tadeuša Slobođaneka, u režiji Jasmina Novljakovića.

Predstavom “Ivanov”, Antona Pavloviča Čehova u režiji Paola Mađelija predstaviće se Narodno pozorište iz Sarajeva, dok će Narodno pozorište iz Beograda izvesti predstavu “Očevi i oci” Slobodana Selenića u režiji Veljka Mićunovića.

Crnogorsko Narodno pozorište na Festival donosi predstavu “Nesporazum” Albera Kamija u režiji Damjana Pejanovića, a poslednje festivalske večeri ljubitelji pozorišne umetnosti moći će da vide predstavu “Otac” Florijana Zelera, u režiji Paola Mađelija i produkciji Ateljea 212.

Predstave se bore za jednu od devet nagrada Ardalion (za najbolju predstavu, režiju, glumca, glumicu, mladog glumca, kostimografiju, scenografiju, najbolju epizodnu ulogu) kao i za specijalne nagrade.

Bonus video: Počinje pozorišna sezona – Evo šta vas očekuje u pozorištancetu „Puž“ i drugim teatrima u prestonici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar