Foto: Aleksandar Rakezić

Izložba "House in the House in the House…" Aleksandra Rakezića i Ljiljane Šunjevarić biće otvorena 27. novembra u 20 časova u Gradskoj galeriji KC Grad.

Umetnici u enterijeru galerije KC Grad konstruišu dijaloški ambijent. Izložba će predstaviti site specific instalaciju monumentalnih dimenzija, radove iz serije “slika srca” Aleksandra Rakezića i radove iz ciklusa “Nezavršena kuća” Ljiljane Šunjevarić.

Centralni nosilac izložbe je site specific instalacija koja prikazuje segment iz aktuelne serije slika pod nazivom Imago na kojoj Rakezić aktivno radi u okviru doktorsko-umetničkog istraživanja. Imago je projekat koji teži da kroz ekspanziju slikarstva kao medija, reinterpretira slike iz masovnih medija koje su svojim čestim korišćenjem preko društvenih mreža, postale siromašne slike. Izdvojivši motiv srca iz spomenute grupacije slika, umetnik ukazuje, ne samo na krizu estetike i ukusa, već i na povratak bitnosti emotivnog (subjektivnog) doživljaja ispred kognitivnog (objektivnog), kako u umetnosti, tako i u svetu uopšte.

Foto: KC GRAD

Slike sa vibera i fejsbuka koje ljudi prelistavaju u deliću sekunde i okarakterišu ih kao loše, Aleksandar Rakezić kroz tradicionalni slikarski pristup prikazuje kao barokna dela pred kojima posmatrač ipak želi da provodi vreme. Ambivalentnost slika iz serije Imago je pojačana ahromatskim muralom koji je naslikan na lažnom zidu. Mural prikazuje medijsku sliku dokumentarnog karaktera, fotografiju protesta grupe proizvođača mleka tokom kog isti su prolivali litre mleka na ulice. Mural prikazuje sliku krize društva i daje novo čitanje komada iz serije slika Imago, čime je uspostavljen odnos krize slika (misli se na kič motiv srca) i slike krize (misli se na proteste).

Foto: KC GRAD

Dolazeći iz ruralne sredine, iz porodice radničke klase, Aleksandar Rakezić u svojoj umetničkoj praksi preispituje načine života, prave probleme i prividnarešenja, velike želje i male mogućnosti na primeru njega, njegovih članova porodice i njegove šire okoline. Postavka kreira neobičnu atmosferu u kojoj publika leluja između stvarnog i simuliranog, odbačenog i afirmisanog, pasivnog posmatrača i aktivnog aktera.

Foto: KC GRAD

Izložba “House in the House in the House…” je koncentrični i ciklični put čoveka savremenog doba koji se nosi sa različitim društveno – političkim krizama; put na kome se makro klima odražava i na mikro nivou; put na kom se spoljno projektuje i na unutrašnje. Takav mehanizam funkcionisanja pojedincu ne dopušta da realizuje svoje želje, već tu nezavršenost kompenzuje za veće i snažnije ideale i utopije. Ova izložba nudi potencijal sagledanja celina unutar i van sistema i ističe važnost otvorenosti ka novim tumačenjima odbačenih motiva i pojava.

Foto: Nina Ivanovic

Aleksandar Rakezić (1995) Osnovne i master studije slikarstva završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Milete Prodanovića. Kao stipendista Vlade Francuske provodi semestar na ÉNSBA u Parizu. Trenutno je treća godina doktorskih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj. Živi i radi u Beogradu. Samostalne izložbe: „Second Chance ili Žena kose boje moka kafe“, Vagon Galerija, Banja Luka, 2023, „Kad će David da se vrati ?“, Galerija Kvaka 22, Beograd, 2022, „Ja znam za jednu tugu sa mirisom ananasa“, Umetnički prostor U10, Beograd, 2020.

Ljiljane Šunjevarić (1979) je vizuelna umetnica iz Beograda. Aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 2000. godine. Nagrađivana je iz oblasti crteža. Radovi su joj prisutni u mnogim umetničkim zbirkama i kolekcijama. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovic.

Bonus video: Izložba „Lavirint devedesetih“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar