Konstrakta, Vlatko Stefanovski, Amira Medunjanin i Mariza Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages/EPA/CHEMA MOYA/Milos Vojnovic

Obnovljena Plava dvorana Sava centra otvoriće svoja vrata u septembru, a ovoj čuvenoj sali već su zakazani koncerti Konstrakte, Yasmin Levy, Royal Philharmonic Orchestra, Marize, Željka Bebeka, Bože Vreća, Amire Medunjanin, Vlatka Stefanovskog...

Plava dvorana, sa kapacitetom od 4.050 mesta i vrhunskom tehnikom poslednje generacije, predstavlja centralnu tačku za najznačajnije i najekskluzivnije događaje u Jugoistočnoj Evropi, navodi se na zvaničnom sajtu Sava centra.

U dvorani je moguće organizovati koncerte, filmske projekcije, predstave, mjuzikle, kao i velike svetske kongrese i konferencije.

Plava dvorana je tokom rekonstrukcije dobila nova sedišta, a opremljena je poslednjom tehnologijom, nenadmašnom akustikom i najvećim 3D bioskopskim platnom u regionu.

Svoja vrata će, kako najavljuju iz Sava centra, otvoriti u septembru, a već su najavljeni i prvi koncerti.

Ana Đurić Konstrakta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ana Đurić Konstrakta, jedna od najvećih muzičkih zvezda sa ovih prostora i naša predstavnica na Pesmi Evrovizije 2022, najavila je prvi veliki samostalni koncert u Beogradu. Zajedno sa bendom Zemlja Gruva biće jedna od prvih umetnika koji će nastupiti u rekonstruisanoj Plavoj dvorani Sava Centra, 19. septembra.

Prestižni Royal Philharmonic Orchestra će održati koncert 12. oktobra, izvodeći širok spektar muzičkih stilova: od klasičnih rok i pop pesama, kao i premijere novih dela. Ove sezone orkestar premijerno izvodi muziku iz filmova Čudesna žena, Hari Poter i Gospodar prstenova.

Yasmin Levy, jedna od najvećih zvezda world music scene, vraća se u Beograd 30. oktobra. Svoje najveće hitove izvešće premijerno u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a.

U okviru svetske turneje, muzičko-scenski šou STOMP nastupaće na sceni Sava Centra od 1. do 3. novembra 2024. godine. Ova britanska pozorišna senzacija, koja je postala pravi globalni fenomen, predstaviće zarazni spoj umetnosti ritma, plesa, pozorišta i komedije sa uzbudljivom muzikom inspirisanom užurbanošću svakodnevnog života.

Brit Floyd, svetski poznati Pink Floyd tribute bend, koji će prirediti audio-vizuelni spektakl za sve ljubitelje ove legendarne grupe stiže na scenu Sava centra 9. novembra 2024. godine.

Amira Medunjanin Foto: Z. Milutinovic/ATAImages.

Amira Medunjanin, svetski priznata umetnica koja se proslavila izvođenjima sevdalinki i tradicionala sa naših prostora, održaće koncert 23. novembra.

Mariza koncertFoto:Vesna Lalić/Nova.rs

Fado diva Mariza vraća se u Sava Centar, na mesto gde je osvojila domaću publiku! Svetski poznata umetnica održaće koncert 5. decembra i tom prilikom izvesti svoje najveće hitove.

Vlatko Stefanovski Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kao jedan od najistaknutijih gitarskih virtuoza ovog dela Evrope, Vlatko Stefanovski ove godine proslavlja 50 godina na sceni. Svoj poseban jubilej proslaviće 16. decembra akustičkim koncertom u obnovljenoj Plavoj dvorani Sava centra.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Podsetimo, kompanija „Delta“ kupila je Sava centar 2020. godine, po početnoj ceni od 17,54 miliona evra. „Delta“ je u obnovu Sava centra uložila skoro 120 miliona evra. Kongresno-poslovni deo, poznat i kao Objekat A, otvoren je u novembru prošle godine, dok će Objekat B, u kom se nalazi Plava dvorana, biti otvoren u septembru.

Objekat B je inače izgrađen 1979. godine, a u njegov izgled je svoje prste umešao i Josip Broz Tito. Naime, doživotni predsednik SFRJ upitao je tadašnjeg gradonačelnika Živorada Kovačevića koliki će biti kapacitet dvorane, na šta mu je on odgovorio da će sala imati dve hiljade mesta.

„Ništa bez četiri hiljade“, uzvratio je Tito.

U Plavoj dvorani su se u naredne tri decenije redovno održavali FEST, Bemus, Bitef, Beogradski džez festival, a njoj su koncerte održali Majls Dejvis, Rej Čarls, B.B. King, Sting, Lu Rid, Dejvid Birn, Monserat Kabalje, Brajan Feri, Šinejd O’Konor, Šarl Aznavur, Plasido Domingo, Simple Minds…

Bonus video: Sava centar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare