Ljubiša Lazarević
Ljubiša Lazarević Foto: Arhiva Pozorišta na Terazijama

Komemoracija dirigentu Ljubiši Lazareviću biće održana u četvrtak, 24. novembra u 12 časova na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama, saopšteno je iz ove institucije.

Dirigent Ljubiša Lazarević preminuo je 15. novembra u 90. godini u Beogradu.

Ljubiša Lazarević rođen je 1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje. Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.

Najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama, gde je imao više od 30 premijernih naslova, a prvu je imao daleke 1963. godine, bio je to komad „Put oko sveta“. U karijeri su se nizale operete Franca Lehara „Vesela udovica“ i „Kneginje čardaša“, mjuzikli „Priča iz zapadnog kvarta“, „Violinista na krovu“, „Cigani lete u nebo“, „Čovek od La Manče“, „Splitski akvarel“, „Večiti studenti“, „Moj dečko“…

Tokom karijere sarađivao je sa velikim rediteljima i koreografima, ovenčan je brojnim nagradama i proglašen za istaknutog umetnika. U novosadskom Srpskom narodnom pozorištu postavio je predstave „Violinista na krovu“ i „Čovek od La Manče“, a bavio se i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu.

Iza sebe je ostavio sina Slobodana i ćerku Minu Lazarević, priznatu glumicu.

Sahranjen je 17. novembra na Novom groblju.

Bonus video: Sahrana Marka Živić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar