Foto: Universal Pictures

Grupa poznatih ličnosti, uključujući i unuka Roberta Openhajmera, potpisala je apal i otvoreno pismo u kojem mole globalne lidere da se nuklearno razoružaju.

Zvezde Džulijan Mur, Džejn Fonda i Ema Tompson pridružile su se mnogim poznatim imenima koja insistiraju da “nuklearne bombe moraju u istoriju”.

Kako se predviđa da će hit biografskog filma “Openhajmer” Kristofera Nolana, koji govori o čoveku koji je stvorio atomsku bombu, dominirati dodelom Oskara ovog vikenda, formirana je koalicija glumaca i aktivista da edukuju ljude o sadašnjoj nuklearnoj opasnosti širom sveta, piše „Gardijan“.

Foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

U pismu se podseća da 13.000 komada nuklearnog oružja drži devet zemalja koje su oko 80 puta moćnije od onih koje su uništile Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Foto:MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Kao umetnici želimo da podignemo glas da podsetimo ljude da, iako je “Openhajmer” istorija, nuklearno oružje nije. U vreme velike neizvesnosti, čak i jedno nuklearno oružje – na kopnu, pod morem, u vazduhu ili u svemiru – je previše. Da bismo zaštitili naše porodice, naše zajednice i naš svet, moramo zahtevati od globalnih lidera da rade na izgradnji svetlije budućnosti.

Unuk Roberta Openhajmera, Čarls, takođe je dodao svoje ime na pismu zajedno sa nekim zvezdama iz filma, uključujući Tonija Goldvina i Metjua Modina.

„Svaka osoba treba da bude obrazovana o neverovatnoj razornoj moći nuklearnog oružja“, rekao je Modin. „Razumevanje pretnje osvetljava neophodan put ka njihovom eliminisanju.”

Među ostalim imenima su Majkl Daglas, Elen Berstin, Alan Kaming, Bil Naj, Kristof Valc, Lili Tomlin, Vigo Mortensen i Eni Lenoks.

Eni Lenoks Foto:Tanjug/AP Photo/Mary Schwalm

To je deo nove kampanje pod nazivom “Makes Nukes History”, koju je pokrenula Inicijativa za nuklearnu pretnju, koja takođe uključuje bilbord kampanju i umetničku instalaciju. Sa dodelom Oskara u Los Anđelesu u nedelju, oko 1.000 postera širom grada koristiće predviđeni uspeh filma da skrene pažnju na tekući problem.

Izvršni direktor Inicijative za nuklearnu pretnju, Ernest J Moniz, koji je nekada bio ministar energetike, rekao je: „Robert Openhajmer je upozorio na razvoj još snažnijeg oružja i predvideo da će uslediti opasne trke u naoružanju. On je bio u pravu.“

Bonus video: Openhajmer i atomska bomba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar