Izložba "Žene" Ana Maria Grower u kući Đure Jakšića Foto:Promo

Izložba "Žene", na kojoj će biti predstavljena dela umetnice Ane Marie Gower, biće otvorena večeras u Kući Đure Jakšića.

Na izložbi, koja će trajati do 15. jula, kroz sedam portreta umetnica istražuje živote sedam žena sa Balkana iz prošlosti i sadašnjosti. Stilski inspirisani Modiljanijem, Pikasom i Fridom Kalo, ovi portreti donose priče o nasilju, izdaji, dobroti i nadi.

Portreti su ispunjeni simboličkim jezikom i obogaćeni materijalnim artefaktima – fotografijama, elementima odeće, čak i delovima ljudskog tela – koji služe kao umetnički talismani. Time se, kako objašnjavaju iz Kuće Đure Jakšića, vezuje umetničko delo za stvarne ljude koji su ga inspirisali.

Ova serija je omaž ženama i pokušaj postavljanja neprijatnih pitanja o ženstvenosti na Balkanu, ženskoj snazi, samopouzdanju i prevazilaženju međugeneracijske traume.

Ana Maria Gower je učestvovala na brojnim grupnim izložbama u Kaliforniji, a takođe je organizovala i učestvovala na umetničkom festivalu „Gilman Umetnička Šetnja“ 2017. i godinu dana kasnije. Iste godine imala je prvu samostalnu izložbu „Život kao potencijal“ u Galeriji Abrams Klaghorn, nakon čega su usledile postavke „Žene“ u Sawtooth Studios, „Ljubičasti Dani“ u istoj galeriji i „Sećanja“ ove godine u „Ateljeu Ključ“.

Bonus video: Milena Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar