Predstava "izloŽENE" Foto: Printscreen/YouTube/BUNT SCENA

Platforma organizacija "U pravo vrijeme" obavestila je javnost da umetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave "IzloŽene", koja se hrabro suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama.

Jelić je, kako ističe platforma, kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave „IzloŽene“ naveo da je tema diskriminacije nad ženama „izlizana“ i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“, piše „Portal Analitika“.

„Nedozvoljavanje izvođenja „IzloŽene“, predstave koja ističe različite oblike i forme diskriminacije i nasilja nad ženama pokazuje nepoštovanje prema svim ženama koje su izgubile život usled partnerskog ili porodičnog nasilja, ženama koje su trpele ili trpe nasilje, i ženama koje trpe diskriminaciju a u konačnom i prema umetničkom radu i potrebi da se otvoreno razgovara o ovim problemima“, poručuju u reagovanju, kako piše ovaj crnogorski portal.

Predstava „izloŽENE“ Foto: Printscreen/YouTube/BUNT SCENA

Napominju da je u Crnoj Gori u periodu od 2020 do 2022. godine počinjeno pet femicida.

„Umesto da podstiče dijalog i osvešćivanje, Jelić jer je u poziciji moći, ograničava slobodu izražavanja i negira stvarnost s kojom se mnoge žene suočavaju svakodnevno, a aktivnosti ovakvog tipa naziva propagandom. Pozivamo umetničku zajednicu i širu javnost da se suprotstave ovakvom pristupu i podrže umetnost koja hrabro propituje društvene norme i nepravde“, dalje poručuju iz Platforme „U pravo vrijeme“.

Ovo, kako naglašavaju, nije samo ograničavanje slobode izražavanja, već i podrivanje napora za borbu protiv nasilja nad ženama i nepravde.

„Jelić je odgovoru upućenom nezavisnoj teatarskoj sceni ‘Bunt’ naveo da je sa nepostojanjem diskriminacije nad ženama upoznat jer je ‘igrom slučaja’ suprug, a iz navedenog odnosa prema umetnošću i ljudskim pravima deluje da je igrom slučaja umetnički direktor pozorišta, koji osim što ne razume umetnost ne razume ni potrebe crnogorske javnosti, a uz to i negira nasilje nad ženama i diskriminaciju“, naglašavaju u reagovanju.

Predstava se, podsećaju, izvodi kroz projekat „Izloženo nasilje“ koji je podržan u sklopu grant šeme „U pravo vrijeme“. Igranje predstave je besplatno, ulaz se ne naplaćuje, niti se od umetničkih institucija traže finansijska sredstva. Predstava je kroz ovaj projekat igrana šest puta u opštinama na severu.

Predstavu „IzloŽene“ izvodi nezavisna teatarska scena Bunt, a režiserka predstave je Sandra Vujović.

Bonus video: Predstava „Kuća“ u Zvezdara teatru, režija Voja Brajović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare