Nataša Mihailović Vacić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Konkursi nisu jedini vid podrške i Sekretarijat za kulturu i nezavisna udruženja umetnika nisu suprotstavljene strane, poručila je gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović reagujući na peticiju Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije (ANKSS) da se smene ona i ministar kulture Nikola Selaković. Razlog peticije, koja je pokrenuta 9. avgusta, jeste da oni "svojim delovanjem i nedelovanjem ukidaju i to malo finansijske podrške koje je država obezbeđivala za kulturu".

Kako je navedeno iz ANKSS, „poslednji razlog za to je neispunjavanje obaveza oko konkursa za projekte u kulturi“, te zahtevaju i „hitno objavljivanje“ rezultata svih konkursa Ministarstva kulture koji, kako su ukazali, „kasne već više od 200 dana“.

Na našu adresu stigao je odgovor gradske sekretarke za kulturu Nataša Mihailović:

– Sekretarijat za kulturu grada Beograda se, po ko zna koji put, nalazi u poziciji da objašnjava ono što bi tzv. Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS) trebalo da zna i da bude svesna, da konkursi nisu jedini vid podrške i da Sekretarijat za kulturu i nezavisna udruženja umetnika nisu suprotstavljene strane. Naprotiv, svi bi trebalo da radimo zajedno u interesu kulture i građana. Nažalost, ANKSS nastavlja sa manipulacijama koje stvaraju lažnu sliku o našem radu, čime nanose štetu kako nezavisnim umetnicima, tako i kulturnom životu Beograda i Srbije u celini – napisala je Mihailovićeva dodajući da radi “zaštite istine i prava građana na tačne informacije”, želi da iznese “ključne činjenice”.

Grad Beograd, kako je istakla, iz budžeta redovno izdvaja 320 miliona dinara godišnje za doprinose i poreze samostalnih umetnika.

– Ova podrška značajno doprinosi stabilnosti i radu nezavisnih umetnika, što tzv. ANKSS izgleda podrazumeva pa to redovno zanemaruje – smatra sekretarka i dodaje:

– Gradske ustanove kulture redovno ustupaju svoj prostor nezavisnim umetnicima i umetnicama, dajući im mogućnost da predstave svoje inovativne projekte široj publici. Pored toga, udruženja NKSS redovno učestvuju i u programima gradskih manifestacija kao što su Bitef, Belef… što je još jedan pokazatelj naše kontinuirane podrške.

Mihailović navodi da nije zanemarljiva činjenica, koja je gotovo nepoznata široj javnosti, da prostor Doma omladine u ulici Kraljevića Marka, godinama unazad samostalno koristi nezavisna kulturna scena.

– Za ovaj prostor se uredno plaćaju svi troškovi iz gradskog budžeta svakog meseca, što predstavlja još jedan konkretan vid pomoći i osnaživanja udruženja, umetnika i umetnica iz tzv. ANKSS.

Nataša Mihailović Vacić, Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Kada je reč o konkursima kazala je da je tokom protekle dve godine Grad Beograd uspešno sproveo jedan konkurs za finansiranje projekata u kulturi i direktno podržao veliki broj projekata organizacija i pojedinaca iz civilnog sektora, “za gotovo 50 % više u odnosu na prethodne godine”.

– Važno je napomenuti da ovogodišnji konkurs nije raspisan zbog pravnih razloga sadržanih u članu 11. Zakona o kulturi, jer je Grad Beograd bio u privremenom finansiranju devet meseci. Na osnovu propisanih rokova, činjenice da je do kraja godine ostalo nešto više od četiri meseca, nije izvodljivo sprovesti konkurs i realizovati ga pružajući mogućnost svim podnosiocima prijava da ravnopravno učestvuju. Naime odluka o budžetu za 2024. godinu doneta je 1. jula, nakon konstituisanja skupštine grada i izbora gradonačelnika. Kao i prethodne godine, konkurs će biti raspisan u zakonski predviđenom roku nakon usvajanja budžeta za narednu 2025. godinu – tvrdi sekretarka i zaključuje:

– Više bi bilo koristi za kulturu da nezavisna kulturna scena usmeri vreme i energiju na dijalog i konstruktivnu razmenu ideja nego na manipulaciju, spinovanje i politizaciju kojom dodatno baca u senku i otežava položaj nezavisnih umetnika u Srbiji. Do boljitka za koji se, dosta nevešto i politikantski zalažu, dolazi se samo razgovorom i konstruktivnim dijalogom.

Podsetimo, ANKSS je saradnička platforma organizacija, inicijativa i pojedinaca koja se zalaže za dostojanstvene uslove rada u kulturi i umetnosti, a u svojoj peticiji zahtevali su hitno raspisivanje konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti kulture Sekretarijata za kulturu Beograda:

– Uz naše opravdane sumnje da su fondovi namenjeni konkursu zloupotrebljeni za partijsku manifestaciju „Dani porodice“!

Takođe su istakli da ministar kulture Nikola Selaković i sekretarka beogradskog sekretarijata za kulturu Nataša Mihailović „svojim delovanjem i nedelovanjem ukidaju i to malo finansijske podrške koje je država obezbeđivala za kulturu“, čime ugrožavaju pravo na rad umetnika i umetnica, kulturnih radnika i radnica i dalje doprinose urušavanju kulturnog sistema u Srbiji“.

Bonus video: Peticija NKSS – Traže ostavke ministra kulture i sekretarke Sekretarijata za kulturu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare