Darko Lungulov Foto: Vera Gagic

U rubrici „Saundtrek za moj život“ ljudi iz različitih sfera javnog života pričaju o svojim omiljenim pesmama, kroz anegdote, detalje ili emocije, koje ih za njih vezuju.

Filmski reditelj Darko Lungulov (Beograd, 1970), poznat je po ostvarenjima „Bekstvo“, „Tamo i ovde“, „Spomenik Majklu Džeksonu“, ali i kao koreditelj filmova „Jednaki“ i „Najbolji golman na svetu“ i TV serije „Sumnjiva lica“. Njegov dokumentarni film „Yu grupa – Trenutak sna“ osvojio je Gran-pri na 70. Martovskom festivalu. Ovo je njegov izbor tri najdraže pesme za rubriku „Saundtrek za moj život“:

Sindi Loper – „Heart & Soul“

Te 2007. godine boravio sam u Njujorku i spremao za početak snimanja debitantskog igranog filma „Tamo i ovde“, čija se radnja odvija paralelno u tom gradu i Beogradu. Posle traganja za glavnim glumcem, odlučio sam se za Dejvida Torntona, a on je u razgovoru ponudio da „njegova žena napiše pesmu za film“. Pitao sam ga ko mu je supruga, odgovorio je – Sindi Loper. Veliko iznenađenje, pošto sam uz njene hitove odrastao. Te večeri sam se nalazio sa Dejvidom da pričamo o filmu i ulozi. Kad smo seli u restoran, on mi je neobavezno rekao da će svratiti i Sindi. Bio sam iznenađen i uzbuđen što ću je sresti uživo. Tako smo se upoznali, a onda mi je dala ajpod i par slušalica. Rekla je: “Poslušaj, ovo je pesma koju sam napisala za tvoj film.” Pokušavao sam da se usredsredim na slušanje pesme koju je muzička legenda napravila za moj prvi film, ali od uzbuđenja ništa nisam mogao da čujem, samo sam razmišljao o tome koliko dugo da se pravim da pažljivo slušam, da li da je prekinem… U jednom trenutku sam skinuo slušalice i rekao: „Ovo je odlično”, a da nisam ni sam znao kakva je pesma. Kada sam je kasnije ponovo čuo, shvatio sam da je divna, intimna pesma, i sigurno najskupoceniji poklon koji sam ikada dobio u životu. Dejan Pejović, kompozitor originalne muzike u filmu, je sarađivao aranžmanski na finalnoj verziji pesme sa Sindi Loper, tako da se u pesmi čuje i tipična srpska truba koju odsvirao Dejan Lazarević, naš poznati trubač.

Yu grupa – „Trenutak sna“

Približavao sam se kraju višegodišnje montaže mog dokumentarnog filma o Yu grupi, ali i dalje nisam imao naslov. Sa montažerom Milošem Koraćem, svakodnevno smo mozgali šta bi mogao da bude najprimereniji naslov. Ja sam istovremeno stalno insistirao da nađemo mesto za pesmu „Trenutak sna“ sa njihovog prvog albuma iz 1973, koju sam „otkrio“ tokom snimanja i bio toliko oduševljen njome, da sam je slušao bezbroj puta. Trudio sam se da je uvrstimo u film, ali se nekako nije nigde uklapala. Onda je jednog dana Miloš rekao da bi naslov trebalo da bude „Trenutak sna“. Složio sam se, jer Yu grupa je dobila ime po zemlji koja kao da je postojala u nekom trenutku, a sad je to samo san. A bubnjar Saša Radujević Žule o trenutku krize, u kome se ne zna da li će Yu grupa nastaviti ili ne, u filmu kaže da je sve to ipak kao jedan san i da sve pa i snovi imaju svoj kraj. I tako je film dobio naslov, a ja sam konačno prvi put uživo čuo tu pesmu, pošto ju je Yu grupa odsvirala unpluged posle premijere i prvi put posle 50 godina i nekako se tada činilo da se san sa platna nastavlja i da neće nikad prestati.

Korni grupa – „Bube“

Dok sam pisao scenario za igrani film „1970“, autobiografsku priču o mom odrastanju koji tek treba da snimim, tragao sam za pesmom iz tog vremena koja će biti više od toga, koja će oslikavati duh i moja maglovita sećanja na to vreme. I tako sam otkrio hipnotičku, ludu pesmu „Bube“ Korni grupe, koja me je obuzela svojim refrenom, mešavinom zvukova i žanrova, zagonetnim rečima i intenzivnim krešendom na kraju. Pesma ima važnu ulogu u životu mog glavnog junaka, modernog Odiseja, koji se bori da se vrati kući, dok prolazi kroz avanture i bolove odrastanja jednog burnog leta kada su rani hipici u Beogradu protestovali protiv rata u Vijetnamu i dolaska tadašnjeg američkog predsednika u posetu Jugoslaviji.

Bonus video: Novi filmovi u Kanu donose i nove modne trendove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar