Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nakon šest epizoda “True Detective: Night Country” došao je kraj i četvrte sezone legendarne franšize. Reakcije su ovog puta prilično različite, od razočarenja do ovacija.

“Završnica “True Detective: Night Country” donela je rešavanje mnogih njenih osnovnih misterija, ali nedovršeni elementi priče postavljaju pitanje: koja je svrha ove sezone”, pita se magazin “Screenrant” u jednoj od brojnih recenzija ove popularne serije.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

“U svojim početnim epizodama, “True Detective: Night Country” postavlja scenu za svoje centralne misterije i dramu uvodeći nekoliko intrigantnih narativnih elemenata i sporednih zapleta. Uz to, tokom sezone baca reference i povezujuće elemente sa prvom sezonom “True Detective”, čime utvrđuje svoje potencijalne veze sa najboljom sezonom franšize”, dodaje kritičar „Screenrant-a“ i zaključuje:

“Međutim, nakon nekoliko snažnih epizoda, “True Detective: Night Country” čini se da gubi trag u mnogim zapletima koje uvodi u svojim početnim epizodama. Čak i njegovi povratnički elementi prve sezone uzimaju zbunjujući obrt, ostavljajući gledaoce zbunjenim oko pravca glavne priče. Iako kraj pruža neka objašnjenja, bori se da razjasni svrhu mnogih svojih priča”.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Nasuprot ovoj negativnoj recenziji, stoji izrazito pozitivan prikaz magazina “Slate”.

“Prva sezona je zavodila fanove natprirodnog horora pre nego što je konačno otkrila da mistični elementi samo obmana. Iako je početni luk bio briljantan, imao je neke propuste tokom kasnijih faza, činilo se da mu nedostaje hrabrost u svojim uverenjima. Nasuprot tome, “Night Country” postaje jača, čudnija, sa svakom epizodom.

Zamršena priča i izvanredne glumačke izvedbe, dodaje se u tekstu, rastu do vrhunca, ispunjavajući početno smelo obećanje da ispod neba postoji više nego što smo ikada sanjali u našoj filozofiji.

„Ne samo da je svet čudniji nego što zamišljamo, mi putnici na ovoj odiseji jednostavno ćemo morati da živimo sa tom spoznajom. Ja se ubrajam među one koji su sumnjali da će autorka Lopez zaista otići do tamo, uprkos jezivosti prvih nekoliko epizoda”, konstatuje kritičar “Slejta”.

“Gde je krenuo po zlu True Detective: Night Country?”, pita se kritičar „Independenta“.

“Četvrta sezona HBO-ovog intelektualnog kriminalističkog dramskog serijala svakako je imala sve prave sastojke. Imala je vremensku premisu: dve iskusne policajke istražuju slučaj nestanka osobe na Aljasci. Imala je sjajnu glumačku ekipu, uključujući dvostruku dobitnicu Oskara Džodi Foster, plus Kali Reis, Fionu Šou, Kristofera Eklestona i Džona Hoksa. I imala je produkcijske vrednosti koje su sve to činile sjajnim. Ali i pored toga što je dobila nekoliko toplih početnih recenzija, odgovor na “Night Country” tokom poslednjih šest nedelja bio je sve veće razočaranje”, piše „Independent“ i osvrće se na glavne probleme serije.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Bilo je puno faktora koji su stajali iza toga, naravno. Tempo je bio deo toga – iako je imala samo šest epizoda, dve manje od prethodne tri sezone „True Detective-a“, često je delovalo kao da se samo prelazi preko priče. I pored sve anticipacije oko njenog lika, lik Džodi Foster takođe nije uspeo da bude ubedljiv: njena uloga tvrdoglavog lokalnog šefa policije Liz Denvers delovala je previše jednostavno“, zaključuje kritičar ovog magazina.

Nik Picolato, koji je kreirao prve tri sezone serije, ali je predao kormilo autorki i rediteljki Isi Lopez za četvrtu sezonu, na Instagramu je opisao seriju kao „glupu“, napisavši: „Svakako nisam imao nikakvog uticaja na ovu priču ili bilo šta drugo. Ne možete me kriviti.“

Lopez je, s druge strane, branila svoje odluke u intervjuu za „Vulture“, tvrdeći da je serija „različita“ i „redizajnirana“.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Verujem da svaki pripovedač ima veoma specifičan, čudan i jedinstven odnos prema pričama koje stvara, i šta god da su Picolatove reakcije, on ima pravo na njih. “Night Country” sam napisala s dubokom ljubavlju prema njegovom radu i ljubavlju prema ljudima koji su voleli seriju“, rekla je.

Recenzije za četvrtu sezonu možda nisu bile tako snažne kao za premijernu prvu sezonu sa Metjua Mekonahijem i Vudijem Harelsonom, ali gledaoci nisu za to marili. Kako je objavio “Deadline”, “Night Country” je najgledanija sezona serije do sada, sa prosečno 12,7 miliona gledalaca na različitim platformama po epizodi. Završnica je privukla 3,2 miliona gledalaca na različitim platformama, što je rekord za sezonu. Od svog debija prošlog meseca, serija je bila najpopularnija na platformi “HBO Max”, što obećava uspešnu petu sezonu ove antologijske serije.

Bonus video. Branko Rosić u „Među nama“ povodom 25 godina serije „Sopranovih“: Oni su filmski Bitlsi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar