Foto:printscreen/youtube

Predavanje iz ciklusa "Izvođenje poezije na filmu", peto po redu, biće održano sutra od 19 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, a posvećeno je stihovima Volta Vitmena, saopšteno je iz SKC-a.

Predavanje Tijane Savatić i Stevana Vukovića i razgovor sa analizom isečaka iz filmova, koje je posvećeno stihovima Volta Vitmena, se nadovezuje se na analizu filmskih izvođenja poezije T. S. Eliota, Vilijama Blejka, Vilijema Batlera Jejtsa i Edgara Alana Poa.

Kroz specifičnu prizmu predavači će se prisetiti ostvarenja reditelja od Dejvida Grifita do Džima Džarmuša, a Vitmenove stihove publika će čuti u izvođenju glumaca poput Vinone Rajder („Mlade žene“), Robina Vilijamsa („Društvo mrtvih pesnika“), Suzan Saradon („Duramski bik“), Edvarda Nortona („Miris trave“).

Veliki je broj filmova u kojima su prisutni stihovi autentičnog američkog pesnika zbog čega će na predavanju biti predstavljen samo manji segment. Takođe, predavači će podsetiti da je Vitmen tokom prve polovine 20. veka bio prisutan i u našoj književnoj i kulturnoj javnosti.

Tako je, na primer, poput Vinavera, Ujevića i nešto kasnije Ive Andrića, i Boško Tokin ne samo bio poklonik tog mita, nego ga je i širio, pišući pre sto godina da je Vitmen bio pesnik koji je sve te mogućnosti nove, divlje i neukroćene zemlje u kojoj je živeo, ne samo osetio i izrazio kroz stihove, već, prosto „pevao“. A „pevajući ih, pevao je sebe“, te je „pevajući sebe, pevao i – nas“, zapisao je Tokin.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar