Foto: Narodni muzej Čačak

U Čačku je pronađeno novo arheološko nalazište.

U gradu pored Morave pronađeno je novo arheološko nalazište, koje je ujedno i svedočanstvo života iz rimskog doba. Kako priča za Novu arheolog čačanskog Narodnog muzeja, Vujadin Vujadinović ova ustanova je zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika iz Kraljeva vršila nadzor nad infrastrukturnim radovima prilikom obnove Ulice Župana Stracimira.

– U tom starom rovu za vodu se pojavila zidna masa bedema, za koju smo naknadno utvrdili da je iz antičkog doba. To je otprilike iz trećeg ili četvrtog veka – objašnjava naš sagovornik istakavši da je to najbitniji nalaz.

Otkriveni su, prema njegovim rečima, i tragovi kasnijih perioda iz vremena turske prevlasti od 16. do sedamnaestog, odnosno osamnaestog veka.

Foto: Narodni muzej Čačak

– U pitanju je skelet mlađe individue, koju smo otkrili, a vezuje se za nekropolnosno groblje koje se razvijalo uz srednjevekovnu crkvu, i kasnije džamiju, od koje je ona i pretvorena za vreme Traka – priča arheolog Vujadin Vujadinović.

Kako pojašnjava, nije se znalo (u većoj meri) da je postojao sloj života prve polovine drugog veka.

– Dakle trgovalo se u vreme Trajana, o čemu govori bronzani novac iz 101. ili 102. godine. Našli smo i fragmente grnčarije koji su, takođe, iz tog vremena – otkriva arheolog Vujadinović.

Foto: Narodni muzej Čačak

Na naše pitanje kakva je dalja procedura sa naš sagovornik odgovara:

– To su manja zaštitna iskopavanja. Mi smo otvorili iskop pet puta 4,5 metara, proverili smo kuda se taj bedem kreće, u kom smeru, a on ide u pravcu sever-jug. Takođe i način zidanja. To je ono što je po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika, moglo da se uradi u ovom trenutku.

Kako naglašava, u pitanju je istočna trasa bedema koji je okruživao ili antičko rimsko naselje ili eventualno utvrđenje iz doba Rimljana. Buduća istraživanja će pokazati jasniju i konkretniju sliku, jer će se ona nastaviti, ukazuje naš sagovornik. Podseća i da se već dve godine sprovode radovi u Narodnom muzeju Čačak, gde je otkriven bedem.

Foto: Narodni muzej Čačak

– Centar današnjeg Čačka poklapa se i sa, možemo reći, centrom antičkog naselja koje se razvijalo uz utvrđenje iz 2. i 3. veka. Pored njega je niklo jedno manje (naselje) za koje možemo da pretpostavimo da je trebalo da naraste i pretvori se u grad sa svim odlikama koje su činile jednu zajednicu – zaključio je Vujadin Vujadinović.

Delfina Rajić, direktorka čačanskog muzeja je istakla da je za tu ustanovu vrlo značajno istraživanje započeto u 2022. godini. Prema njenim rečima, oko 800 metara kvadratnih je obuhvaćeno, gde je pronađeno više objekata unutar Rimskog utvrđenja, kao i mnoštvo arheološkog materijala.

– Na osnovu tipova i vrsta pronađenih predmeta lokalitet se datuje između 1. i petog veka nove ere u vreme rimske dominacije na tlu Srbije. Ovaj objekat je značajan ne samo za nauku, već i za grad Čačak – kaže Delfina Rajić za Nova.rs.

Bonus video: Izložba Arheologija otpora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare