Aja Jung, Vladan Vukosavljević, Foto: Arhiva

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, osnivač Beogradskog festivala igre Aja Jung, u svom prepoznatljivom maniru, govoreći o finansiranju te manifestacije od strane Ministarstva kulture i informisanja izrekla je određene sudove na osnovu podataka koji su izvučeni iz konteksta i koji samim tim javnost mogu da dovedu u zabludu, kaže se na početku današnjeg saopštenja Ministarstva kulture i informisanja.

Aja Jung je podsetimo najavljujući juče festival rekla “da su od Ministarstva kulture dobili za festival samo 1.100.000 dinara.”

“To je otprilike 10 puta manje u odnosu na to šta su prethodne komisije i prethodni ministri smatrali da je potrebno za organizaciju svetske manifestacije”, rekla je direktorka Beogradskog festivala igre.

Iz Ministarstva joj danas odgovaraju da je “slučajno ili namerno propustila da primeti da je ukupni budžet za kulturu umanjen, pa tako i sredstva namenjena konkursima”, kao i to da “Komisija nije imala precizan uvid da li, kada i u kom formatu će Beogradski festival igre biti održan.”

“Poznato je da je ovogodišnji festival trebalo da bude održan u martu, ali je zbog pandemije odložen. Kada je počela sa radom, Komisija za umetničku igru raspolagala je i tom i činjenicom da su sredstva iz budžeta namenjena konkursima umanjena na zahtev Ministarstva finansija. Imajući u vidu pomeranje termina, nedefinisani obim odloženog festivala, a pre svega veliku neizvesnost da li će festival uopšte biti održan zbog alarmantne situacije koja je zadesila čitav svet, Komisija je Beogradskom festivalu igre opredelila 1.100.000 dinara, smatrajući to za iznos adekvatan datim okolnostima. Jung navodi da je opredeljeni iznos deset puta manji u odnosu na izdvajanja nekih ‘prethodnih komisija’, slučajno ili namerno propustivši da primeti da je ukupni budžet za kulturu umanjen, pa tako i sredstva namenjena konkursima, kao i da prilikom rada Komisija nije imala precizan uvid da li, kada i u kom formatu će Beogradski festival igre biti održan”, ističu u Ministarstvu i potom podsećaju koliko su novca izdvojili za Festival igre prethodnih godina

“Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je znatna sredstva za sufinansiranje Beogradskog festivala igre: 2017. i 2018. godine po 11,5 miliona dinara, a prethodne 2019. godine punih 12 miliona dinara. Napominjemo da je ukupni budžet za umetničku igru od 2016-2019. godine iznosio 99 miliona dinara, od čega je Beogradski festival igre dobio 47 miliona ili 47,47 odsto, a da su ukupna izdvajanja Ministarstva kulture i informisanja za Beogradski festival igre u periodu od 2016. do 2019. godine iznosila 51.467.201 dinar odnosno blizu pola miliona evra.”

Pročitajte još:

Aja Jung je na pomenutoj konferenciji za medije juče podsetila da je Grad Beograd tokom vanrednog stanja ukinuo ovogodišnje konkurse za sufinansiranje projekata u kulturi. To je verovatno jedina tačka gde se direktorka Beogradskog festivala igre i Ministartsvo kulture slažu pošto i ovi drugi danas naglašavaju taj podatak.

Podsećamo da se Beogradski festival igre uglavnom održava u prestonici naše zemlje, a da je Grad Beograd ove godine obustavio konkurse, ističu u Ministartsvu.

Prema njihovom mišljenju upravo očuvanje “institucije konkursa Ministarstva i izdvajanje sredstava za Beogradski festival igre, ali i mnoge druge kulturne sadržaje” dovoljno govore “da li se Ministarstvo kulture i informisanja borilo za umetnike u vreme pandemije”.

“Nadamo se da će sledeće godine u celom svetu biti normalizovani uslovi za odigravanje kulturnih manifestacija i da će Beogradski festival igre biti realizovan u punom kapacitetu, uz kao i do sada za srpske standarde veliku i izdašnu finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja”, zaključuje se u saopštenju Ministartsva kulture i informisanja koji je potpisala v.d. pomoćnika ministra kulture i informisanja Ivana Dedić.

Inače, Aja Jung je juče istakla da “smo ljubomorno gledali“ kako se „neki ministri kulture u Evropi, svetu i naročito u regionu bore za finansijsku podršku svojim institucijama i umetnicima”, u trenucima kada je “virus uspeo da zatvori sve institucije kulture na planeti i zaustavi umetnike, ideje i projekte”.

Na tim primerima se vidi, smatra ona, “kako jedan ozbiljan ministar kulture može da amortizuje mnogo problema”.

To je na neki način bio nastavak njene ovonedeljne oštre polemike sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem u kojoj je poručila da smo tokom i posle pandemije „još jednom shvatili da Srbija nema ministra kulture“, poručivši mu “putuj majstore, sram te bilo”, na šta joj je on odgovorio da neće dozvoliti „da prečicom dolazi do budžetskog novca“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare