Portret gospođice Lieser, Gustav Klim Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Portret jedne mlade dame, frojlajn Lizer iz kičice Gustava Klimta, za koji se dugo verovalo da je izgubljen, kupljen je u sinoć na aukciji u Beču za 30 miliona evra, odnosno za 32 miliona dolara, čime je slika velikog umetnika postala najskuplje prodato delo ikada u Austriji.

Klimt je rad na sada najskupljoj slici u Austriji „Portret dame/frojlajn Lizer“ (Portrait of Fräulein Lieser) počeo godinu dana pre smrti, 1917. Ovo delo jedno je od poslednjih za umetnikovog života. Početna cena na licitaciji u Beču, u aukcijskoj kući Im Kinski bila je 28 miliona evra, a uoči aukcije prognozirano je da bi mogla da „ode“ za sumu u rasponu od 30 do 50 miliona evra. Iako je dostignuta najveća cifra u Austriji, ipak portret ove gospođice nije pazaren za najvišu predviđanu sumu.

Portret gospođice Lieser, Gustav Klimt Foto: Tanjug/AP Photo/Christian Bruna

„Slika tako retka, takvog umetničkog značaja i vrednosti decenijama nije bila dostupna na umetničkom tržištu u centralnoj Evropi“, saopštila je uoči licitacije aukcijska kuća Im Kinski.

Slika „Portret frojlajn Lizer“ je otišla u Hong Kong. Međutim, identitet kupca ostaje nepoznat. Kao, uostalom, i identitet dame koja je pozirala osnivaču modernizma i Bečke secesije.

Foto:ROLAND SCHLAGER / AFP / Profimedia

Na aukciju su je ponudili sadašnji vlasnici – Austrijanci, čija imena nisu otkrivena. Jedino što je bilo poznato o prodavcima jeste da su zakonski naslednici Adolfa i Henrijete Lizer. Veruje se da je upravo Jevrejin Adolf Lizer, bogati industrijalac naručio od Klimta da načini portret njegove ćerke, koja je tad bila u tinejdžerskom dobu. Ukoliko Adolf nije bio taj koji je Klimta angažovao za ćerkin portret onda je to, veruju istoričari umetnosti, bila njegova snaha Henrijeta Lili Lizer, koja je želela da na veliko platnu umetnik ovaploti jednu od njena dva, takođe ženska, deteta, piše „Art review„.

Klimt je sliku, koja je bila maltene završena do kraja, ostavio u svom ateljeu kad je preminuo od moždanog udara početkom 1918. godine, dok je Bečom harala „španska groznica“. Posle Klimtove smrti slika je predata jednom od članova porodice Lizer koju ju je i naručio.

Međutim, nedugo zatim nastaju peripetije zbog čega se ovaj Klimtov portret vodio praktično kao nestao.

Gustav Klimt Foto: Nähr, Moritz / ÖNB-Bildarchiv / picturedesk.com / akg-images / Profimedia

Ostaje nepoznanica šta se dogodilo sa slikom između 1925. i 1961. godine. Austrija je u delu tog perioda bila pod nacističkom diktaturom. Podsećanja radi, anektirala ju je 1938. nacistička Nemačka. Samo koju godinu pre toga jevrejska porodica Lizer bila je prinuđena da pobegne iz Austrije, a uprkos tome što su bili imućni izgubili su tad većinu svoje imovine. A deo te imovine bila je i Klimtova slika.

Međutim, nema dokaza da su nacisti tad zaplenili sliku, no ni proverljivih podataka da nisu. Od 1961. godine slika je promenila tri vlasnika. No, njihova imena takođe su ostala nepoznanica.

Foto:ROLAND SCHLAGER / AFP / Profimedia

Aukcijska kuća Im Kinski saopštila je da je veoma zadovoljna ishodom javnog nadmetanja, što i ne čudi s obzirom da je ova prodaja postavila rekord kad su posredi licitacije umetničkih dela u Austriji. Najviša cena koja je do sada izdvojena na aukciji u ovoj zemlji iznosila je nešto više od sedam miliona evra. Bilo je to 2010. godine za delo Fransa Frankena Mlađeg.

Podsetimo, prošlog leta Klimt je srušio još jedan rekord. Naime, slika „Dama s lepezom“ (Dame mit Facher) prodata je krajem prošlog juna u londonskom Sotbiju za više od stotinu miliona dolara, postavši tako najskuplje umetničko delo ikada prodato na jednoj evropskoj aukciji. U pitanju je poslednji portret koji je Klimt završio za života. I taj portret je „otišao“, opet, neimenovanom kupcu iz Hong Konga za čak 85,3 miliona funti, odnosno 108,4 miliona dolara.

Gustav Klimt Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Na toj aukciji Klimt je „postavio“ i sopstveni rekord.

Jer, pre dve godine delo austrijskog slikara „Brezova šuma“ iz 1902, koje je u svojoj zbirci čuvao pokojni koosnivač Majkrosofta Pol Alen, prodato je za 104,6 miliona dolara, što je do tada bila najveća suma novca izdvojena na oficijalnom tržištu za jedno delo osnivača modernizma i Bečke secesije.

Poslednje dve decenije slike Gustava Klimta „eksplodirale“ su na tržištu umetnina. Austrijanac je sada u odabranom društvu tek nekolicine umetnika čija su dela na aukcijama dostigla devetocifrene sume.

Bonus video: Pikaso

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar