Raša Todosijević Foto: Vesna Lalić/Radar

„Raša. Dobio je nagradu ULUS-a Udruženja likovnih umetnika Srbije. Za životno delo 200 eura“. Ovim rečima i uz svoju fotografiju umetnik Dragoljub Raša Todosijević na Fejsbuku je obznanio vest o priznanju koje je dobio za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti, koja mu je dodeljena za 2023. godinu a uručena nedavno na otvaranju 90. jubilarne Prolećne izložbe ULUS-a u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

Raša Todosijević smatra novčani deo nagrade za životno delo besmislenim.

– Šta vi mislite o 30.000 dinara bruto? Kad se od toga iznosa odbije porez ostane jedva 200 evra. To je nagrada za životno delo koje daje Udruženje likovnih umetnika Srbije? Ja stvarno ne znam ko im je odredio tu svotu novca, da li su to oni sami ili im je to odredilo Ministarstvo. Ne znam, ali nagađam da je Ministarstvo odredilo da se umetniku Raši Todosijeviću dodeli nagrada za životno delo od 30.000 dinara bruto – kaže Raša Todosijević za „Danas“ i dodaje da ova suma nije uvredljiva nego besmislena.

Raša Todosijević Foto: Vesna Lalić/Radar

Vahida Ramujkić, članica UO ULUS-a, jedna od članica komisije za dodelu nagrade za životno delo, se slaže da je iznos koji je dobio Raša Todosijević mali i da bi on svakako trebalo da bude veći ali da je ovde reč o simboličnoj novčanoj nagradi i jedinoj mogućoj opciji za ULUS koji sredstava dobija za godišnje konkurse.

– Taj iznos jeste, na neki način, sramotan ali on jeste odraz naše realne situacije koja uopšte nije najsjajnija – kaže Vahida dodajući da je nagrada za životno delo Raši Todosijeviću i dugoočekivana i zakasnela i dodala da su u ULUS-u su zabrinuti zbog finansijske situacije jer za ovu godinu nisu još ni izašli rezultati Minstarstva kulture za programe i projekte u oblasti savremenog stvaralaštva:

– Sekretarijat za kulturu grada Beograda nije ni raspisao konkurse tako da mi još uvek ne znamo ni da li ćemo uopšte imati sredstva za programe, a kamoli još i za te simbolične nagrade – prokomentarisala je Vahida Ramujkić.

Iz proverenih izvora bliskih „Danasu“ došlo se do saznanja da su članovi komisije za dodelu priznanja radili bez honorara, da Ministarstvo kulture nije namenski dalo ništa za nagradu za životno delo ULUS-a Raši Todosijeviću, već da je ona finansirana od članarina ovog Udruženja. Neki raniji dobitnici ove nagrade odrekli su se novčanog iznosa u korist Fonda solidarnosti.

Ceo tekst pročitajte ovde.

Bonus video: Sudar slikara dok sat otkucava: Borba ispred slikarskog platna u studiju „Probudi se“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare