Foto: Promo

Uz nekoliko primetnih izuzetaka, kao što su Stonsi ili Drejk, 2023. nije bila velika godina za "blokbaster" izdanja mega zvezda, ali to je samo otvorilo prostor za nove inovatore.

U 2023. godini, albumi koje „morate čuti“ neprestano su se gomilali neverovatnom brzinom. Olivia Rodrigo potvrdila je istinitost punk-pop bombe svog albuma „Sour“ iz 2021. godine. Bend Boygenius je nadmašio očekivanja prvog albuma. Lil Jakti je zamenio svoj brod svemirskim krstaricom, piše magazin „Rolingstoun“, objavljujući svoju konačnu listu najboljih albuma u 2023.

5. Olivia Rodrigo, “Guts”

Na albumu „Guts“, Olivia Rodrigo obuhvata nesavladive izazove sticanja slave tokom odrastanja, s ljubavnim izdajama, bivšim partnerima i prijateljima koji su tu samo kada im odgovara. Kroz srceparajuće balade i cinične pop-punk numere na albumu, dvadesetogodišnjakinja održava oštru liričku preciznost, istovremeno se ne plašeći da se šali na svoj račun i priznaje društvene gafove – što je učvrstilo njen status jedne od najboljih pop tekstopisaca svoje generacije. Kao da se trudi da izmakne predvidljivoj putanji sentimentalnih pevačica i odbaci viziju prihvatljive ženstvenosti koju ismeva u pesmi „all-american bitch“. Ona prenosi puni emocionalni opseg tinejdžerskog doba kroz manično vrištanje, sarkastično pevanje i besom prožetom odlučnošću.

4. Lil Jakti – “Let’s Start Here”

Na najbriljantnijem preobražaju godine, Lil Jakti je prešao iz pop-rap naivca u psihodeličnog istraživača, pojavljujući se pored vas u svojoj svemirskoj krstarici kako bi proverio da li ste raspoloženi da podelite zalazak sunca ili dva pre nego što istekne vreme za ljudsku vrstu. „Let’s Start Here“ uživa u prostranim progresivnim krajolicima („The Ride“), sunčanim funk eskapadama („Drive Me Crazy“), epifanijama u sporom pokretu („We Saw the Sun“). Ono što ga čini zabavnim za slušanje izvan prvobitnog šoka eksperimentalne novine su sjajne pesme u središtu albuma i činjenica da Jakti pažljivo održava tinejdžersku čaroliju koja je oduvek bila u središtu njegovog privlačenja.

3. Tajni – “Data”

„Data“ – prvi album Tajnija kao solo umetnika – istražuje najdublje sadržaje uma ovog superproducenta i omogućava da se njegova mreža kreativnih referenci prostire pred vama. Album se provlači kroz godine koje je Tajni proveo kao nadareni tinejdžer genijalac, praveći bitove za najveće zvezde u Portoriku. Ali takođe se topi u priče o devojkama iz naučno-fantastičnih snova, androidima sa roze kosom i distopijama tehnologije, ispričane preko nepredvidivih zvučnih pejzaža koji uključuju kolegu Sech-a kako zavija uz gitare iz devedesetih i Bad Bunny-ja koji repuje uz sintisajzere iz osamdesetih. Majstorski sastavljen i sjajno izgrađen, „Data“ postaje oštra, kristalno jasna vizija budućnosti koja je do sada postojala samo u Tajnijevom umu.

2. Boygenius, “The Record”

Na albumu „The Record“ u pesmi „Without You Without Them“, bend se usaglašava: „Želim da čuješ moju priču i budeš deo nje“. Trio tu želju ispunjava ličnim izjavama ljubavi („Sećam se ko sam kad sam sa tobom“ na „True Blue“), drskim sofistikama („Hoćeš li biti nihilista sa mnom?/Ako ništa nije bitno, čoveče, to je olakšanje“ na „Satanista“), i iskazuje jednostavno samopouzdanje kada si dečak („Ti činiš da se osećam kao samo jednaki, ali sam bolji od tebe“ u „Pismu starom pesniku“). Bilo da je postavljena u folk, grandž ili „Simon i Garfunkel“ pozadini, svaka pesma održava intimnost zbog koje se osećate uključeno – i to je, na kraju krajeva, cela poenta.

1. SZA, “SOS”

Ako je ikada postojala sumnja da je SZA ključni glas svoje generacije (što su pet godina od njenog prvog albuma „Ctrl“ mogle dovesti u pitanje), „SOS“ ih je uništila. Njen drugi album je lukav i pun iznenađenja. Ona repuje, i peva u rok fazonu. Ona se suočava s glasinama i šuškanjima o sebi! Ali njena dugotrajna snaga nadmašila je vrednost prvobitnog šoka. Album je izašao u decembru 2022, nakon što je „Rolingstoun“ objavio listu za 2022, ali je ostavio trag u 2023, dominirajući na vrhu top-lista tokom cele godine (uključujući rekordnih 10 nedelja na prvom mestu), dominirajući u kulturnom dijalogu na nivou sa kojim nijedno izdanje u 2023. nije moglo da se uporedi, i osvojivši devet nominacija za „Gremi“ nagrade.

Bonus video: Posle 18 godina: Rolingstonsi zakotrljali novi album – Petar Janjatović i Brajan Rašić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar