Foto: Nebojša Petrović

"Nežnost, poslednja reč sveta – dnevnik zajednice o ekstremizmu" interaktivna je predstava koja otvara pitanja femicida, islamofobije i ksenofobije, sveprisutnog nasilja, a biće odigrana večeras u 20 sati u Domu omladine Beograd i 4. decembra od 19 sati u Novosadskom pozorištu.

Šta je danas ekstremno? Da li događaji oko nas redefinišu ekstremizam? Kako se sačuvati od sopstvenih ekstremnih misli? Da li je suprotnost ekstremizma umerenost… ili nežnost? Gde je nestala nežnost? Šta je najnežnija stvar koju ste uradili? Ovu su samo neka od pitanja koje postavlja ova pozorišna predstava. Komad propituje ekstremizam i uzroke, pokušava da pronikne u proces radikalizacije kojem mladi ljudi bivaju posebno pogođeni.

Foto: Nebojša Petrović

Predstava će upitati publiku važna pitanja o strahovima i potrebi za pripadanjem, o „našima” i „njihovima”, o tome šta ćemo sutra uraditi drugačije. Nastala je iz višemesečnog dramskog, istraživačkog procesa sa grupom mladih ljudi. Kroz ovaj proces, putem diskusija, dramskih vežbi, i različitih tehnika primenjenog pozorišta, učesnici u procesu su propitali sopstvene vrednosti, i aktivno usmeravali tok nastajanja same predstave.

Autori predstave su Demir Mekić, Jelena Vuksanović i Branka Bajić Jovanov, dok su izvođači i koautori Hana Beštić, Igor Vesović, Kristina Dorić, Sara Dragićević, Mina Čolić, Sara Mansour, Lazar Osmokrović / Igor Milikić. Muziku je radila Maja Ćurčić, dok je za dizajn zadužen Nebojša Petrović. Ulaz na predstavu je slobodan. Nastala je u organizaciji Beogradskog centra za ljudska prava, uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

Foto: Nebojša Petrović

Bonus video: Predstava „Radovan Treći“ posle više od 30 godina ponovo pred publikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar