Nemanja Ćeranić. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U okviru Glavnog takmičarskog programa 49. Festa danas (16.30) će u Kombank dvorani premijerno biti prikazan film "Lihvar", debitantsko ostvarenje Nemanje Ćeranića o zelenašu iz Inđije.

Film prati jedan dan u životu zelenaša Mundira (Dušan Petković) kome se život okreće naglavačke zbog gluposti koju je napravio kada je bio na korak od sna – da ostavi posao iza sebe i otvori teretanu.

– Mundir želi da izađe iz posla, ali okolnosti i nesmotrene greške mu to ne dozvoljavaju – objašnjava Nemanja Ćeranić (31) zaplet filma za koji je scenario napisao Strahinja Madžarević.

Reprizne projekcije „Lihvara“ na Festu su 15. maja u 9 u Kombank dvorani i 16. maja u 11.30 u Sinepleks Galeriji, Sala IMAX.

Među junacima su i lokalni narkomani, mlađe generacije lihvara, vlasnici hladnjača koji se bave nelegalnim poslovima, korumpirani policajci… Reč je o temi koja je i reditelju bliska. Ne samo da je priča smeštena u njegovu rodnu Inđiju, već glavnog junaka igra naturščik čiji je život poslužio kao polazište za priču.

– Dušan Petković je bio zelenaš u pravom životu. Pre 10 godina je izašao iz posla. Upoznao sam ga kada sam imao 16, bio mi je kondicioni trener dok sam trenirao košarku u „Železničaru“. U međuvremenu sam upisao FDU i on je, na neki način, učestvovao u svim mojim kratkim filmovima. Bio mi je vrlo fotogeničan a njegov habitus mi je bio jako zanimljv – izjavio je Ćeranić za naš potral.

Film Lihvar. Foto: Fest/Promo. Foto: Fest/Promo

Kada je odlučio da snimi film o svom gradu, sa malim budžetom, način i plan rada sami su nametnuli temu.

– Ispostavilo se da bi bilo idealno da uzmem Ducu kao neku vrstu inspiracije i da o njemu napravimo film. Nije sve u filmu istina; „Lihvar” je mešavina iluzije i mašte koju je Strahinja ubacio u scenario. Ali i tema i svi likovi iz filma su mi bliski iz života – istakao je Nemanja Ćeranić.

Snimanje filma počelo je 15. marta prošle godine, ali je ubrzo zaustavljeno zbog vanrednog stanja. Film je snimljen za samo 14 dana.

Budžetski izazovi bili su najveći, kaže producent i rediteljev brat Aljoša Ćeranić

– Iskreno, ne znam kako smo uspeli da snimimo ovaj film. Nadam se da brat više neće snimati film za 14 dana nego, za koliko beše? 55? – našalio se Aljoša na račun daleko ambicioznijeg poduhvata svog brata, postapokaliptičnog epa „Volja sinovljeva”, koji je snimljen pre „Lihvara” ali je još uvek u fazi postprodukcije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar