Sajam knjiga Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Posle dve godine pauze zbog pandemije konačno je održana 65. manifestacija u slavu knjiga, koja je donela šarolik izbor, od dela iz 18. veka slavnog romansijera koja parodiraju PR i ljudske resurse do veselog pakla velike književnosti iz našeg susedstva.

Iako se često čini da su terensku nadmoć stekle knjige koje su sezonski aktuelne, opšteprisutne, zarazne i prolazne kao modni trendovi, taj utisak demantuju oni koji su išli na Beogradski sajam knjiga sa koferom na točkiće. Oni, po običaju, ne žele da kupuju samo hitove i lažne mitove, već dolaze zbog svoje negovane i čuvane skale vrednosti. Vredi pratiti ove uporne i dirljive ljude, kakav je sedamdesetogodišnji Ivo iz Imotskog, koji svake godine dolazi da nabavi knjige iz oblasti filozofije.

Sajam knjiga
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sajam knjiga je mitsko mesto na kom tragamo za novim knjigama, isto tako i za onima koje možda nisu tek odštampane, ali od svog nastanka čeznu da se upoznaju sa nama. Prvi takav primer dolazi iz osamnaestog veka: nama još uvek neotkriven kao satiričar, slavni romansijer Džonatan Svift je i prvi parodičar PR-a i ljudskih resursa. Sviftova „Uputstva posluzi“ (KOV) od prošle godine čekaju da budu pročitana.

Ana Marija Grbic
Ana Marija Grbić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ove godine izašla je, kod istog izdavača, knjiga poezije Tanje Kragujević „Korice za odlazeći glas“. Poetesa je bogatija za još dve knjige: zbirku pesama „Fraktali“ i knjigu eseja o pesnicima, „Sabranost“ (obe štampa Čigoja). Pesničko iznenađenje ovog sajma je knjiga novih i izabranih pesama Bojane Stojanović Pantović „Niz kičmu godina“ (NB Stefan Prvovenčani), a kod istog izdavača objavljuje mlada Aleksandra Batinić zbirku „Svaštojed“; novu poeziju Tatjane Mandić Rigonat („Kaži mi ko sam“) objavljuje LOM, a Vukotić medija knjigu „Hulim i potpisujem“ Radmile Lazić. Iznenađenja u oblasti drame imaju auru prosvetiteljstva: u knjizi „Dramski junak Dositej“ u izdanju Dositejeve zadužbine i RTS izdavaštva Radomir Putnik sabira deset dramskih tekstova o Dositeju Obradoviću.

Foto: Promo/Arhipelag

Siniša Soćanin i njegov urnebesno morbidni roman „Mapa oproštaja“ (Laguna) u istom je timu gde i treći roman Vladimira Kopicla „Paklena putarina“ (Laguna). Romani Uglješe Šajtinca „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag), „Teferič na Slaviji“ Sanje Savić Milosavljević (Bedem), „Kaštel Beringer“ (Arhipelag) Boška Krstića, „Taoci snova“ (Akademska knjiga) Anice Lazin, „Mrtvi na dodir“ Ane Marije Grbić (Geopoetika) i „Deca Nedođina“ (Plato) Miloša K. Ilića otkrivaju velike raspone lokalnog i fatalnog, filmske susrete tužnih i teških sudbina.

Od knjiga iz oblasti nauke i publicistike, sajamski izbor je očekivano izvanredan: Dijana Metlić autorka je studije „Stenli Kjubrik: između slikarstva i filma“ (Filmski centar Srbije), a istorijate dveju toksičnih opsesija, droge i video-igara, donose Markus Bun u studiji „Put preterivanja: povest o piscima na drogama“ (Clio) i Manojlo Maravić, koji objavljuje opsežnu „Totalnu istoriju video-igara“ (Clio u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu). U slavu stogodišnjice piščevog rođenja, dnevnike Voje Čolanovića iz perioda 1942-1945. pod naslovom „O opstanku i bivstvu“ priredila je Jelena Žurić (RTS izdavaštvo). Memoari Vladimira Nabokova „Pričaj, sećanje“ pojavljuju se u izdanju Derete, a dnevnički zapisi Džoun Didion, „Godina magijskog mišljenja“, u izdanju Štrika. Dve su studije posvećene Italiji: „Dvadeset četiri hiljade poljubaca“ Frančeske Rolandi (Geopoetika) i „Milutina Mitrovića „Italija – Bel paese“ (Akademska knjiga).

Knjiga Sekvoja Enes Halilović Foto:Promo

Enes Halilović ove godine objavio je knjigu poezije „Sekvoja“ (Kulturni centar Novog Sada), Mijo Raičević zbirku „O stvarima koje je Homer propustio” (Gramatik), a istoričar književnosti Tihomir Brajović studiju „Tumačenje lirske pesme“ (Akademska knjiga) i zbirku pesama „Nezbiljnost“ (Arhipelag). „Antologija savremene rumunske priče“ koju je za Arhipelag priredila Oana Hergenreter uvodi nas u veseli pakao velike književnosti iz našeg susedstva.

I za one sa koferom i za one bez njega, Sajam knjiga, koji je završen juče, ostaje uporišna geografska tačka: prostor u kom kontakt sa knjigom podrazumeva puno lepih putovanja na egzotične destinacije uma.

Bonus video: Beogradski sajam knjiga – nekad i sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar