Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Višeminutne stajaće ovacije su pozdravile Zubina Mehtu i Beogradsku filharmoniju nakon spektakularnog nastupa sinoć u Sali Filharmonije Republike Severne Makedonije u Skoplju.

Događaj koju će se pamtiti dugo, ujedno je bio finale prve turneje Mehte i orkestra u okviru inicijative Otvoreni Balkan tokom koje se proslavljala stogodišnjica Beogradske filharmonije u regionu, kaže se u saopštenju.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Ogromno interesovanje je vladalo za koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije koji se s nestrpljenjem očekivao u Skoplju. Nesvakidašnje uzbuđenje bilo je opipljivo, kao i radost na licima poletnih filharmoničara, te je publika ushićeno pozdravila maestralno izvođenje dva simfonijska remek- dela, Betovenove simfonije broj 7 i Berliozove Fantastične simfonije, ne dozvolivši maestru i orkestru da odu sa bine.

Ovim koncertom se završila prva regionalna turneja maestra Mehte i Beogradske filharmonije koja je otvorila novo istorijsko poglavlje kroz inicijativu Otvoreni Balkan. Muzička misija je povezala Beograd, Tiranu i Skoplje kroz vrhunsko umetničko iskustvo i izgradnju novih mostova.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Hvaleći inicijativu Otvoreni Balkan i ujedinjenje balkanskog prostora kroz kulturu, maestro Mehta je za makedonske medije izjavio:

„Nikad ne potcenjujte moć muzike i umetnosti, u svom životu sam širom sveta, puno puta iskusio koliko muzika može da spaja ljude i poveže različite kulture. Prvi put kad sam bio u Skoplju, bilo je to odmah posle razornog zemljotresa 1963. godine, iako je grad bio devastiran, ljudi su na svoju tragediju zaboravili bar na ta dva sata tokom koncerta“, rekao je Mehta.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar