Foto: Rene Johnston / Zuma Press / Profimedia

Verovatno najintrigantniji deo Pitersonovog koncepta je to što tvrdi da je društvena jednakost opasna, a vrlo je politički nekorektan kada su u pitanju transrodne grupe i LGBT populacija, a do poslednjeg daha brati kapitalistički sistem.

Kontroverzni klinički psiholog iz Kanade, Džordan Piterson, na svojoj (davno) rasprodatoj evropskoj turneji obišao je juče i Beograd. Pre neki dan je bio u Zagrebu, a pre toga u Ljubljani, Oslu, Štokholmu, Kopenhagenu… Posle Beograda ide u Veliku Britaniju, a na jesen će u Australiju i na Novi Zeland. I svuda gde je bio, bilo je puno i pored skupih karata. Zašto je ovaj čovek tako popularan i zašto ga mnogi ne podnose?

Piterson demistifikuje aktuelnu mejnstrim psihologiju, često drži predavanja, daje intervjue, ide na panele i pojavljuje se po raznim podkastima, pa ga neki obožavaju, a neki mrze zbog njegovih kontroverznih stavova. Neki kažu da se bavi pseudonaukom, da je desničar i šarlatan. Kao neki doktor Nestorović za bogate.

Džordan Piterson Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Jedan od njegovih velikih fanova je i naš pisac Radovan Nastić koji trenutno živi u Los Anđelesu.

– Moraš da radiš na sebi, da stojiš iza svojih reči i verovanja i da ne odstupaš – ma kakvi napadi bili. Piterson uči hrabrosti. Uči da se boriš na svakom polju – da neke stvari radiš i na silu, ako znaš da ćeš nakon 10 dana biti bolji samom sebi – objašnjava Nastić za Nova.rs zašto ceni Pitersona.

Verovatno najintrigantniji deo Pitersonovog koncepta je borba za održanje piramidalne strukture društva, ideja da najbolji i treba da budu na najvišim pozicijama i da je svaka ideja društvene jednakosti opasna jer ona je protiv prirode. On prirodno ustrojstvo objašnjava time kako stvari stoje u životinjskom svetu, kod jastoga, jer oni, iako nemaju svest instinktivno dopuštaju dominaciju najboljeg. Pored toga Piterson misli da je takva struktura društva čak korisna i omogućava progres.

Džordan Piterson Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Njegova najpopularnija knjiga „12 pravila za život“ prevedena je i u Srbiji, u njoj Piterson govori da su ljudima potrebna pravila, vrednosti, red, rutina i tradicija. I da ako budemo živeli „kako treba“ svi ćemo procvetati.

Večina psihologa i psihijatara koje smo kontaktirali nije upućena ni malo u njegove stavove, što je malo čudno s obzirom na njegovu svetsku slavu. I pedagog i psihoterapeut Biljana Ćulafić kaže za Nova.rs da nije previše upoznata sa njegovim radom, ali je primetila da ga dosta njenih pacijenata pominje.

– Vidim da njega mnogo vole i poštuju upravo ljudi koji nisu imali dobru očinsku figuru i kod njega su prepoznali te kvalitete.

Piterson je najkontrovernziji kada su u pitanju žene i LGBT populacija, posebno transrodne grupe. On posmatrajući švedsko društvo primećuje da su žene i kada im je dozvoljeno da biraju profesiju, odabirale isključivo one profesionalne karijere koje i jesu ženske, u medicini, podučavanju dece i mladih itd. Što je po njemu dokaz da stvari ne moraju da se menjaju. On tvrdi da žene i ne mogu biti uspešne u nekim profesijama jer nisu tvrde i beskompromisne kao muškarci. Pa stoga žene i ne treba pitati šta žele da rade kada će svejedno odabrati isto. Samo – niko ih još uvek realno ne pita, što Piterson izostavlja da pomene.

Takođe vrlo je politički nekorektan kada su u pitanju transrodne grupe tvrdeći da ne može biološkog muškarca da smatra ženom, i obrnuto, jer oni to nisu po kriterijumima kojima vekovima određujemo polove ( organi, hormoni itd.).

Foto: JASON FRANSON / PA Images / Profimedia

Piterson je zagovornik patrijarhalne zajednice i dece, jer smatra da svaka suprotna varijanta života predstavlja opasnost za pojedinca. Za decu kaže da malo traže, da puno donose i da većina nas treba da ih ima, a ne da mašta o velikoj karijeri jer većina, kako kaže, nas i nema karijeru nego imamo samo posao.

Javnost je propratila i njegov psihički slom nakon otkrića ženine bolesti. Piterson je postao zavisnik od tableta i lečio se baš u Beogradu. Što je još jedan dokaz da su i psiholozi samo ljudi. Ipak prevazišavši ovu krizu nastavio je karijeru, a kako mu se žena oporavila zajedno su napravili i snimke na Jutjubu u kojima govore o problemima braka.

Nazivaju ga „status quo filozofom“ jer on zapravo većinu karakteristika zapadne civilizacije ne bi menjao. Na nedavnom nastupu sa Slavojom Žižekom oštro je branio kapitalistički sistem objašnjavajući da on ne povećava samo bogatstvo bogatih, već bogatstvo svih, izostavljajući činjenice o ceni koju siromašni plaćaju u kapitalizmu.

Uprkos svom apetitu za samopromocijom, Piterson tvrdi da je nevoljna zvezda. „U razumnom svetu, dobio bih svojih 15 minuta slave“, rekao je za „Ottava Citizen“. „Osećam se kao da surfujem na ogromnom talasu… i on bi se mogao srušiti i zbrisati me, ili bih mogao da ga zajašem i nastavim. Sve te opcije su podjednako moguće.” Izgleda da se taj talas ipak neće skoro srušiti.

Bonus video: Promocija knjige Emira Kusturice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare