Peter Bence Foto:Festhalter

Verovatno ste svi upoznati sa Mocartom i Betovenom. Svi ste bar jednom čuli neko njihovo delo. Kada pomislite na neki instrument često ćete u sekundi pomisliti na klavir. Da li znate da je pre više od deset godina proglašen najbrži pijanista na svetu?

On je pijanista koji svira na granici ljudskih mogućnosti. Rekorder u najbržem sviranju na klaviru, gde je u jednom minutu 765 puta pritisnuo klavirske dirke, oborio je Ginisov rekord još 2012. godine i od tada niko nije uspeo da obori njegov rekord.

Peter Bence je svetska klavirska senzacija, kompozitor i muzički producent koji je osvojio internet svojim jedinstvenim klavirskim aranžmanima, sakupivši više od 1.2 milijarde video pregleda i milionsku bazu obožavalaca tokom samo pet godina. Često je spominjan kao muzičar koji ne samo da revolucioniše način na koji se svira klavir, već nastavlja da utiče na nove generacije pijanista i muzičara koji dolaze.

Peter Bence Foto:Oleg Borysiuk

Baš on, najbrži pijanista na svetu, Peter Bence stiže u Novi Sad, 7. septembra. On će, uz Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića, na koncertu te večeri pod vedrim nebom, na Korzu, svečano otvoriti šesti Kaleidoskop kulture, zaustaviti saobraćaj na jednom od najpoznatijih bulevara u Novom Sadu i svim prisutnima prirediti pravu muzičku rapsodiju.

Nakon ceremonije na Korzu još tri dana otvaranja nastavlja se u Distriktu premijerom multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ 8. septembra koji će biti izveden i 9. i 10. septembra.
Korzo je veliki koncert klasične muzike pod vedrim nebom, na nekadašnjem novosadskom šetalištu, a današnjem Bulevaru Mihajla Pupina, na kojem se zarad kulture obustavlja saobraćaj na jedno veče. Uz imena svetskog ranga, posebnu binu i repertoar koji se sastoji od najpoznatijih dela klasične muzike, Korzo je, oživljavajući nekadašnja vremena, postao nova tradicija Novog Sada i jedan od legata Evropske prestonice kulture, kao retkost koja Srpsku Atinu izdvaja u odnosu na čitav region, ali i šire.

Korzo Foto:M Pudić

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan, a više informacija o ovogodišnjem programu možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com.

Bonus video: Festival u Kraljevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar