Jagoš Marković Foto:Nebojša Babić

Međunarodni Festival mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu od ove godine dodeljivaće novu nagradu za najbolju režiju "Jagoš Marković", u znak sećanja na jednog od najvažnijih jugoslovenskih, crnogorskih i beogradskih reditelja.

Jagoš Marković (1966) iznenada je preminuo 22. septembra prošle godine u Kostanjici, u Boki Kotorskoj, neposredno nakon zatvaranja 18. izdanja Festivala Purgatorije, na kojem je imao i poslednju režiju i premijeru u životu, Joneskovu „Ćelavu pevačicu“, i tu je primio i poslednju nagradu, „Ivana Tomičić“ za poseban doprinos tivatskom festivalu.

Nagrada koja nosi ime čudesnog reditelja koji je očaravao publiku, i tokom izuzetne karijere za više od sedamdeset predstava koje je režirao u Beogradu, na scenama u Srbiji, Crnoj Gori, regionu, u inostranstvu, dobio više od pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada, ustanovljena je na inicijativu Gorana Božovića, direktora Centra za kulturu Tivat.

Kako Božović ističe za „Danas“, predstave koje je Jagoš Marković režirao na Purgatorijama, „Filomena Marturano“, „Hasanaginica“, a od prošlog leta i „Ćelavu pevačica“, značajno su uticale na uspon i rejting ovog festivala.

– One predstavljaju pečat Purgatorija. Producirane su u sklopu festivala, i traju. Igraju se svake godine po dva do tri puta za redom. Postoje pozorišni sladokusci koji ih gledaju nanovo svake godine. „Filomena Marturano“ se igra preko deset godina, „Hasanaginica“ preko sedam, a već sad je izvjesno da će i „Ćelava pjevačica“ trajati dugo. Naročito sada, kada Jagoš fizički nije sa nama, ljubomorno ćemo čuvati ova fenomenalna ostvarenja od zaborava. Pa čak iako nema više scene na kojoj su prve dvije produkcije nastale, učinili smo sve da predstave traju, i udahnuli im novi život. Jasno je da sve to mnogo znači za imidž festivala – kaže direktor Centra za kulturu Tivat.

Foto: Duško Miljanić

Božovićeva inicijativa da se sećanje na rano preminulog reditelja, koji je obeležio pozorišnu umetnost ovog prostora sačuva priznanjem koje nosi njegovo ime, je i prva u regionu.

– Uvođenje nagrade za najbolju režiju koja će nositi ime Jagoša Markovića je logičan slijed događaja. Smatram da je Festival Purgatorije pravo i prirodno mjesto za takvu nagradu, te da je to najmanje što možemo da učinimo da mu odamo priznanje za sve što je učinio za kulturu, za umjetnost, za Tivat, za naš festival. Lično, Jagoš mi je ostao u izuzetnom sjećanju. Iako smo se poznavali relativno kratko, ostvarili smo blizak odnos povjerenja, razumijevanja i podrške.

Foto: Duško Miljanić

Sve tri njegove predstave rađene na Purgatorijama, kako navodi direktor CZKT, biće prikazane u sklopu pratećeg programa 19. izdanja festivala.

– Od 21. juna do 31. avgusta Tivat će zaista biti centar pozorišne scene regiona, a uz novu muzičku platformu koju pokrećemo, Tivatski muzički festival, od 28. juna do 12. avgusta, biće glavna luka kulture Mediterana – ističe Goran Božović i dodaje da će na otvaranju biti izveden mjuzikl „Zona Zamfirova“ Pozorišta na Terazijama, na svjetski Dan muzike 21. juna.

Celokupan tekst možete pročitati na „Danasu“.

Bonus video: Ovacije za predstavu Ćelava pevačica reditelja Jagoša Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar